SLIJEPO KUČE

Veliko otkriće na Vučedolu, pronađen glodavac kojeg se smatralo izumrlim: ‘Pojeo nam je sve povrće!‘

Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bi se doznalo porijeklo ovih glodavaca

Slijepo kuče, ilustracija

 Roger Tidman/Imagebroker/Profimedia/Roger Tidman/imagebroker/profimedia

Na Vučedolu je otkrivena kolonija glodavca slijepo kuče, koji se smatra izumrlom vrstom još od 1984. godine jer od tada terenska istraživanja nisu pronašla kolonije tih životinja.

- Prošle godine je muž primijetio da nedostaje crvenoga luka na gredici. Pitao me zašto sam čupala, što me iznenadilo, a pravi je šok uslijedio dva tjedna kasnije kada smo zatekli opustošen vrt. Izgledao je kao brenerom spaljen. Luka uopće nije bilo, nestale su i stabljike luka, dok su stabljike krumpira ostale, ali gomolja nije bilo. I plodovi jagoda su bili pojedeni. Doznali smo od susjeda da plodove jede slijepo kuče, ispričala je Diana Molnar s Vučedola za Hrvatski radio Vukovar.

Molnar dodaje da je od susjeda čula da u njihovom vrtu već 17 godina živi slijepo kuče.

- Prolazila sam kraj vrta i vidjela da se stabljika poriluka trese, a zatim postupno nestaje u zemlji. Pozvala sam muža koji je štihačom presjekao kanal i iz zemlje izvalio čudnu dlakavu životinju veću od krtice, bez repa, bez očiju. Na internetu smo doznali da se radi o slijepom kučetu koje živi u Vojvodini, kaže za HRV Snježana Ištuk.

Iako vrt sele na drugu lokaciju svake godine, glodavac ga svaki put pronađe.

- Pojelo nam je do 80 posto bijeloga luka i krumpira. Neke stabljike ostanu, zelene se, a ispod zemlje gomolja nema. Krene po redu od biljke do biljke i odnosi, kao u crtanom filmu, a potom zatrpa hodnike. Jede i lukovice cvijeća. Pojeo je tulipane i narcise kao i korijen blitve – rekao je Anđelko Ištuk.

Radi se o glodavcu koji je na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici živio u 19. te početkom 20. stoljeća, no smatra se izumrlom vrstom od 1984. godine.

Da se radi upravo o slijepom kučetu, potvrdio je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije. Kaže da je dobra vijest da živa kolonija ove životinje postoji na Vučedolu.

- Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo, kaže Dragičević i dodaje da će se vlasnicima ponuditi neko prihvatljivo rješenje poput plaćanja nastale štete, a moguće je i da će životinje biti preseljene na neku drugu lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:27