Pipistrellus nathusii

Veliko putovanje ženke malenog šišmiša završilo tragično: Nakon rekordnih 2.018 km leta ubila je - mačka

Šišmiša, koji je na krilima imao oznaku ‘London Zoo‘, spasila je skupina za rehabilitaciju šišmiša, no kasnije je ipak uginuo
Natuzijev šišmiš
 Franz Christoph Robiller/Imagebroker/Profimedia

Šišmiš koji je oborio rekord preletjevši 2,018 kilometara od Londona do Rusije, preminuo je nakon što ga je napala mačka, piše BBC.

Ženka Natuzijeva šišmiša (Pipistrellus nathusii), veličine ljudskog palca, otkrivena je u ruskoj regiji Pskov, blizu granice s Estonijom.

Šišmiša, koji je na krilima imao oznaku 'London Zoo', spasila je skupina za rehabilitaciju šišmiša, no kasnije je ipak uginuo.

Riječ je o najduljem putovanju nekog šišmiša iz Britanije preko Europe. Letećeg sisavca, koji je težio tek 8 grama, otkrila je Ruskinja Svetlana Lapina u mjestu Molgino, te je pronalazak prijavila Zaštitnom fondu za šišmiše u Velikoj Britaniji.

- Nevjerojatno putovanje, najdulje koje je zabilježeno za nekog šišmiša iz Velike Britanije. Kakav olimpijac, rekla je Lisa Worledge, čelnica odjela za očuvanje pri Zaštitnom fondu.

image
Natuzijev šišmiš
Flpa/hugh Clark/Flpa/Profimedia

- Njezino putovanje je uzbudljivo znanstveno otkiće i još jedna zagonetka vezano za migracije šišmiša. Kretanje Natuzijeva šišmiša u okolici Velike Britanije i između Britanije i kontinenta ostaje misterij, rekla je.

Stručnjak za šišmiše Brian Briggs stavio je oznaku na pronađenog šišmiša 2016. godine.

- Ovo je vrlo uzbudljivo. Sjajna je stvar kada možete pridonijeti međunarodnim naporima za zaštitu ovih izvanrednih životinja i saznati više o njihovom fascinantnom životu, rekao je.

Zabilježeno je samo jedno putovanje šišmiša koje po brojkama nadmašuje britanskog šišmiša. Prije dvije godine Natuzijev šišmiš migrirao je iz Latvije do Španjolske prešavši 2,224 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:44