Veliko srce

Veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine. Nekima traži dom, drugi imaju vlasnike...

Mnogi Jakuba Kotowicza smatraju junakom, jer je nekoliko puta riskirao život da bi pomogao životinjama

Ilustracija

 Marvin Recinos/AFP

Veterinar iz Poljske Jakub Kotowicz, kojega mnogi smatraju junakom nakon što je putovao u ratom zahvaćenu Ukrajinu da bi spasio napuštene životinje koje su se našle usred ratne zone, dosad je u trima konvojima spasio više od 200 mačaka i 60 pasa iz grada Lavova.


Prošli je tjedan u ratnu zonu konvojem otputovao iz Przemyśla na poljskoj granici i kaže da nije spavao pet dana, piše Mirror.


"Sve životinje su pod jakim stresom. Granicu smo prešli zahvaljujući diplomatskoj propusnici, a red za izlazak iz Ukrajine bio je jako dug", rekao je 32-godišnji veterinar.


"Životinje ćemo pokušati udomiti diljem Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funta. Životinje u vrlo teškom stanju kod nas će provesti dva ili tri mjeseca."


Kad mu je bilo 17 godina, Jakub je osnovao dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja pod nazivom Zaklada ADA, a sad će mu poslužiti za spašavanje onih zarobljenih u ratu.


Među spašenim životinjama su pas Vir, kojega je metak pogodio u kralježnicu i patuljasti jarac Saša kojemu su deformirane noge.
Mladi veterinar kaže da će, zajedno s kolegama sljedeći konvoj nastojati organizirati idući tjedan.


Ambiciozan plan njegove dobrotvorne organizacije je kupiti još jedno vozilo hitne pomoći i pretvoriti nekadašnju pizzeriju u prostor za spašene životinje iz Ukrajine. Ondje bi trebalo biti i skladište sa zalihama hrane.


Jaubu pomažu i ljudi iz brojnih zemalja svijeta. Jedan od njih je Britanac Nick Tadd, koji se bavi fotografiranjem divljih životinja.
On je prije dva tjedna otputovao u Przemyśl da bi volontirao u Zakladi ADA i kaže da se ne planira vratiti u engleski grad Guildford.


Ovaj je 55-godišnjak dosad prikupio 60 tisuća funta da bi pomogao u Jakubovim misijama spašavanja životinja. Kaže da će, ako zaklada uspije prikupiti dovoljno novca, kupiti još jedno vozilo hitne pomoći.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:40