POČELO JE

Veterinari muku muče sa psima oboljelim od piroplazmoze. "Ovaj mjesec, 15 zaraženih!"

Bitno je reagirati odmah. Ako nađete krpelja, izvucite ga i promatrajte psa. Najmanja promjena u ponašanju neka bude alarm
Ilustracija
 Mik39/Alamy/Alamy/Profimedia

Veterinari diljem Zagreba kažu: došlo je do ogromnog porasta broja pasa koji dolaze s piroplazmozom. Krpelji su, doduše, zbog klimatskih promjena sad aktivni cijele godine, no sad su veoma gladni, veoma očajni i, nažalost, veoma bolesni. Sami po sebi ne bi bili toliki problem, da oni nemaju svoje parazite. Naravno da ugrožavaju ljude, no češće su im žrtva psi.

- Inače mjesečno imamo jedan do dva slučaja, a u zadnjih mjesec dana je došlo 15-ak pasa. Sve su to ljubimci koji žive u gradu Zagrebu, koji se kreću po gradskim parkovima, livadama... - priča veterinar Branimir Rebselj.

Simptomi s kojima ljubimci dolaze su tipični: bezvoljni su, odbijaju hranu, povraćaju, imaju proljev... Zapravo, svaka promjena kod ljubimca je pokazatelj da nešto ne valja. Ako su mirniji, usporeniji ili imaju krv u urinu, to je znak da odmah treba kod liječnika. No, postoje psi kod kojih se simptomi ne vide jasno. Branimir pojašnjava da postoji 12 vrsta piroplazmoze, pa kod nekih pasa ona može biti subklinička. To znači da nema izraženih znakova bolesti.

image
Branimir Rebselj
Privatni album

- Došao mi je jednom pit bull, tri godine star, koji je jeo, pio, igrao se i obavljao nuždu uredno. No, vlasnik je rekao kako je sve to nekako mirnije i manje nego inače, odnosno, imao je osjećaj da nešto ne valja. Na pretragama krvi smo našli parazita. Zanimljivo je da je nekad i krvna slika u redu, a pas ima temperaturu, pa onda znaš da nešto ne valja. Zapravo, kod dijagnoze puno toga ovisi o kvaliteti aparata koji se koriste u dijagnostici - ističe Branimir.

Pojašnjava da je dijagnoza tek prvi korak, a liječenje je veoma teško. Nije stvar samo u tome da se psu da lijek i to je to. Naime, lijek koji se daje toksičan je, "težak" za jetru. Kad ubije parazita, onda ih pas mora izbaciti van, a to može dovesti do niza autoimunih problema. Zapravo, psa treba promatrati stalno, tijekom tih 4-5 dana koliko liječenje traje.

- Valja imati na umu da mjesec dana nakon što se izliječi pas mora mirovati. Piroplazmoza je ozbiljno oboljenje, često je fatalno, ostavlja posljedice na zdravlje pasa - pojašnjava Branimir.

Ako vlasnik pronađe krpelja i izvadi ga van, treba promatrati svog ljubimca. Normalno je da se na mjestu gdje je krpelja izvadio pojavi maleno nateknuće. Pojava prvih znakova bolesti je od dva do sedam dana nakon ugriza. Problem je što bolest uglavnom nastupa naglo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:22