SAMO STRPLJIVO

Vi i pas prvi se put vozite javnim prijevozom? Imamo tri savjeta kako da to izvedete uspješno

​Provjerite propise, pridržavajte ih se, a nepristojne komentare vozača ili drugih putnika sasijecite u korijenu
 Ilustracija, Michael Buck/More Than/Ferrari/Profimedia

U gradovima diljem zemlje vrijede različita pravila - negdje se sa psima uopće ne smije u javni prijevoz, drugi dozvoljavaju da se voze samo u određeno doba dana i tjedna, a treći su pak dozvolili da se uđe bilo kada. Postoji tu još ograničenja: negdje smiju mali psi, negdje svi; drugdje veliki moraju imati brnjicu, a mali biti u transporteru... Zagreb prijevoz dozvoljava svima: mali moraju u transporter, veliki nose brnjicu, a svi plaćaju karte. U Splitu se mogu voziti samo manji psi, koji stanu u transporter. U Osijeku se voze besplatno tramvajem, no samo onima koji imaju oznaku da je u njima dozvoljen prijevoz psima.

Premda vlasnici pasa u pravilu izbjegavaju javni prijevoz, upravo zbog mogućih neugodnosti s vozačima, ali i s drugim putnicima, treba priznati da nisu ni oni uvijek u pravu. Pas na sjedalu i pas koji laje cijelo vrijeme vožnje nisu fora. Bez obzira na to kako se drugi putnici ponašaju (to što neko dijete urla ili netko povraća), to nije opravdanje za naše ponašanje.

Evo savjeta za što bezbolnije putovanje javnim prijevozom

Provjeriti pravila

Prije avanture zvane "Rex i ja u autobusu" treba provjeriti kakva su pravila. Ako vaš gradski prijevoznik traži da Rexa od dva kilograma strpate u transporter, a vi mislite da je to čista glupost, slijedite pravila. U najgorem slučaju nosite prazan transporter u ruci i ugurajte Rexa unutra ako vidite kontrolu. Ako kutiju ostavite doma, riskirate da vi i Rex pješačite. Kontrolori i vozači autobusa su generalno alergični na osporavanje pravila, pa se zbog samih sebe ponašajte kako traže od vas. Kupite kartu, nosite vrećicu i da, imajte plavu knjižicu ako to traže od vas.

U prijevozu budite ljubazni, ali odlučni

Ako kršite pravila i netko vas ulovi, budite ljubazni. Ispričajte se kontroloru, objasnite kako neko pravilo niste znali i glumite skrušenost. Velika većina će u tom slučaju tolerirati vaš prekršaj. Ako pak sve radite po pravilima, a neki nervozni zaposlenik vam krene s prigovorima, presijecite ga odmah u korijenu. Ljubazno mu objasnite koja su pravila, dajte do znanja da ih poštujete i ako je potrebno, odmah nazovite nekoga tko je zadužen za komunikaciju s korisnicima gradskog prijevoznika. Vidjeli smo videa u kojima se vozači javnog prijevoza iživljavaju na ženama s malim psima, pa budite spremni i za takvu situaciju.

Budite civilizirani

Ako ste već u busu ili tramvaju, neka se Rex ponaša pristojno. Možda kod kuće sjedi na stolici, ali u autobusu ne mora. Netko će sjediti nakon njega na tom mjestu i Rexove šape su prljave, a ljudi nisu ludi za idejom da sjede na prljavom. Ako Rex počne uznemireno lajati ili cviliti, smirite ga. Možete ga grliti, dati mu keks ili ga zabaviti omiljenom igračkom, ali nemojte da smeta drugim putnicima. Ako vam netko prigovori, ispričajte se i objasnite da se životinja boji. Imajte na umu i da je najbolje raditi male korake: psi načelno ne vole buku, pa im treba vremena da se naviknu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:00