SAMO LJUBAV

VIDEO: Labud amputiranog krila od jutros je ponovno slobodan. Vratili su ga njegovoj curi

Nisu htjeli da ga družica, zato što se nije vratio doma, ostavi i nađe drugoga
Labud prije puštanja
 ZOO Zagreb

Kad je prije mjesec dana u ZOO Zagreb stigla dojava da na jezeru u naselju Staro Čiče živi labud koji jedno krilo vuče po tlu, činilo se da situacija ne može biti dobra. No, ekipa iz Vrta je otišla po njega, a on se za razliku od nekih drugih pripadnika svoje vrste koje su danima vijali po Zagrebu, odmah predao.

U oporavilištu su utvrdili da ima stari veliki prijelom nadlaktice u ramenu i da mu je nužna amputacija krila. To su i napravili, a on se dobro oporavio. Dovoljno dobro da tamani sve što mu stave u tanjur i prijekorno ih gleda.

- Kako je na jezeru živio s družicom, nismo željeli da nakon svega naš labud ostane i ranjenog srca. Uskoro će krenuti sezona parenja i njegova bi se družica u slučaju njegova nedolaska mogla zaljubiti u drugoga. Zato smo odlučili ne oklijevati oko njegova povratka u prirodu - kaže Damir Skok, ravnatelj Zoo vrta.

Jutros su tog pernatog nezadovoljnika poput taksi službe odvezli doma, do njegova jezera. Naime, zaključili su da kod njega ima dovoljno hrane, a i ljudi donose povrće na jezero, pa nema razloga da ga se ne pusti nazad. Amputirano krilo pritom mu neće smetati. Naime, dugo je živio sa slomljenim krilom i navikao se na činjenicu da ne može letjeti.

- Može li ga neka životinja ugroziti? Ne može. Staro Čiče labudovima je sigurno mjesto za život. Da pak živi u nekoj afričkoj bari, takvog bi labuda lako neki krokodil stavio pod zub - kaže Skok.

Evo kako je izgledalo puštanje na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:09