NALJUTILA SE

Video: Malena kobra pokazala koliko je ‘opasna‘, pogledajte kako napada ženu koja je drži na dlanu

Iako je ova zmija vrlo opasna životinja, rijetko napada dok nije isprovocirana
 Clement Carbillet/Afp/Profimedia

Kobre nisu zmije s kojima se valja šaliti, jednako kao što se zapravo nikada ne bismo trebali šaliti ni s jednom divljom životinjom. No, dok su odrasle kobre zaista impresivne, malene su preslatke i smiješne dok pokušavaju napraviti ono što odrasli primjerci njihove vrste čine. Recimo, ugriz odrasle kobre će nas životno ugroziti, a kad to napravi kobra koja je tek došla na svijet, samo ćemo se nasmijati.

Kobre se mogu naći na području sjeverne Indije, Kine, južno na Malajskom poluotoku, Indoneziji i na Filipinima. Ove zmije su oviparne životinje, a to znači da polažu jaja.Ženka obično čuva jaja dok je i mužjak u blizini. Agresivne su ako im netko priđe dok to rade. Parenje se obično odvija od siječnja do travnja. Jaja kraljevske kobre inkubiraju se tijekom proljeća i ljeta a mladi iz njih izlaze na jesen, stoji na stranicama ZOO Zagreb.

Kraljevske kobre su dnevne životinje, no često su aktivne u sumrak. Iako je kobra vrlo opasna životinja, rijetko napada dok nije isprovocirana. To se ne odnosi na ženku koja čuva jaja s obzirom na to da je tada najagresivnija. Ako se pojavi prijetnja, kobre mogu podignuti prednji dio svoga tijela (1 metar od tla) i tako slijediti te napadati protivnika. U tom položaju mogu prijeći velike udaljenosti.

Otrov ove zmije je vrlo opasan. Sadrži neurotoksine koji vrlo brzo djeluju na respiratorni centar u mozgu. Smrt se može dogoditi u vrlo kratkom vremenu, ali kao i kod svakog ugriza, mjesto ugriza i učinkovitost prve pomoći mogu odgoditi ili spriječiti smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:55