BEZOPASNI SU

VIDEO: Mnogi ga se užasavaju, no ovo stvorenje je ugroženo i pred nestajanjem

Zbog puno prirodnih neprijatelja, danas ih je diljem svijeta mali broj i svugdje su zaštićeni
 Damir Krajac/Cropix

Jelenak je vrsta insekta koje se mnogi plaše. Njegova donja čeljust, koja izgleda poput velikih kliješta, zapravo su jako slaba i nisu opasna. Doduše, ženke, koje su manje i nemaju takav oblik čeljusti, mogu vrlo bolno ugristi. Na žalost mnogih koji ova bića smatraju jezivima, ona i lete. Mužjaci češće nego ženke.

Najviše ih viđamo u toplije doba godine, u predvečerje. Zanimljivo je da u to doba godine imaju mlade, ali je njihovim ličinkama dugo vremena potrebno da odrastu. Kad kažemo dugo mislimo na vrijeme od četiri do čak šest godina. No, nakon što dosegnu odraslu dob, žive svega nekoliko mjeseci. Hrane se nektarom i biljnim sokovima, tako da su nam apsolutno bezopasni.

image
Damir Krajac/Cropix

No, za njih je opasan cijeli niz životinja: ježevi, mačke, lisice, kokoši... I ljudi, premda smo mi jedina vrsta koja ih ne ubija zbog hrane, nego zato što ih se boji. Zbog puno prirodnih neprijatelja, danas su jelenci na globalnom nivou ugroženi i svugdje su zaštićeni.

Ono što mi možemo napraviti, kada ih vidimo, jest pustiti ih da odu svojim putem. To je učinio naš fotoreporter Damir Krajač, koji je jednog jelenka i njegovu partnericu ulovio u intimnim trenucima, snimio i potom ostavio na miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:48