KRZNATI CASANOVA

VIDEO: Pogledajte kako panda zavodi svoju partnericu, dok ga ona promatra sa stabla

Svi se nadaju da ženka njegovo ponašanje smatra privlačnim, jer im je ograničeno vrijeme za parenje
Wang Wang
 Liu Changchang/Avalon/Profimedia

Pande su veoma sramežljiva stvorenja, barem kada se radi o privatnom životu. Dok druge životinje ignoriraju ljude i sve druge u vrijeme kada se intimno druže sa svojim partnerima, pande su drugačije. Za početak, u cijeloj godini imaju svega 36 sati kad su zaista raspoloženi za malo valjanja po bambusu, tako da je jasno zbog čega im populacija pada.

Zadnjih dana su u australskom Adelaide ZOO vrtu primijećene promjene ponašanja. Mužjak Wang Wang počeo je obilježavati teritorij, a ženka Fu Ni ga gleda sa stabla, što znači da je stiglo vrijeme da porade na potomstvu. To veseli sve one koji se bave proučavanjem pandi - premda se zadnjih godina radi na očuvanju vrste, a rezultati su prilično dobri, ipak ih još uvijek ima jako malo. Znaju se i točne brojke: na cijelom svijetu ih ima svega 1800, što je brojka koja svakoga časa može pasti, ako ih se prepusti same sebi.

Problem je činjenica da se mogu razmnožavati tijekom svega 36 sati, da su prilično sramežljivi i da mnoge pande, barem one u zatočeništvu, jednostavno ne znaju što bi trebale raditi zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:51