LIJEPI PRIZORI

VIDEO: Pogledajte kako su u prekrasnom danu uživale patke na splitskom Žnjanu

Premda nisu tako dobri lovci riba kao gnjurci, ipak su solidni, jer su jako dobri plivači. Osim toga, nisu izbirljivi

Ilustracija

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

U onoj slavnoj dječjoj pjesmici, patka pliva preko Save, glumi poštara i nosi poruku o prestanku jedne ljubavi. Na svu sreću, patke koje su snimljene na splitskom Žnjanu uopće se nisu bavile porukama ili nesretnim ljubavima. One su se, baš kako i treba, bavile same sobom.

Uživale su u sunčanom danu i druženju - u moru ih se, naime, okupio dovoljno da izgledaju kao da je riječ o kakvom proširenijem obiteljskom druženju povodom, recimo, kakvog blagdana. Jasno je da u ovom slučaju nije riječ o nečem takvom - s obzirom na to da patke gluhare jedu vodene kukce, žabe i ribe, jasno je kako plivaju da bi ulovile kakvu ribu. Istina, one su sklone i biljnoj hrani, ali dok ih čovjek promatra ne stječe dojam da je na redu veganski obrok.

Premda nisu tako dobri lovci riba kao gnjurci, ipak su solidni, jer su jako dobri plivači. Osim toga, nisu izbirljivi, tako da je njima sasvim svejedno što ulove - bitno je da se može ubaciti u kljun.

No, s obzirom na to da su prije četiri godine djeca zlostavljala patke koje su živjele u uvali Trstenik, možda nije loše da se ove divne ptice drže dalje od obale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:54