KOJA LJEPOTA!

VIDEO: Ribar u Jadranu slučajno ulovio morskog psa, a onda ga pustio: ‘Ajmo s njim u more!‘

Sklat sivac je vrsta morskog psa koji je nekada bio redoviti stanovnik cijelog Sredozemnog mora, no danas je ugrožen

Sklat sivac

 Facebook

Ribar Nikola već je poznat po tome što svaki put kad mu se kakav sklat zaplete u mreže, životinju vrati u more. Prošle je godine iz mreže izvukao mamu i mlade, koje je odmah potom vratio u vodu. Nakon toga je isto učinio s još dva: jednim od 15, drugim od 20 kilograma. Čini to i dalje: zadnjeg sklata je ulovio za vikend, slučajno, i potom odmah živog vratio u more.

- Na svu sreću, ne ulovim ih često. Oni su prejaki, pa se uglavnom sami oslobode. Ni ne smije ih se loviti, pa ako se to kome i dogodi, ribari ih uglavnom vrate u more. U Zadarskoj županiji ih ima dosta: od posve malih do onih od jednog metra.

Pustili smo ih do sada preko 30, ali nismo snimali, nego samo slikali i poslali Institutu za ribarstvo Split podatke. Ribe su vraćene u more i veselo otplivale - kaže nam Nikola, koji je snimku zadnjeg puštanja sklata objavio na društvenim mrežama. Mnogi su mu čestitali i zahvalili na tome što je životinju vratio u more. No, on je na umu imao nešto drugo kad je objavio snimku: utjecati na kolege ribare.

- Bilo bi dobro kad bi se potakli i ostali da prijave ulove sklatova. Znate, radi evidencije gdje ih sve ima u našem moru - pojasnio je.

Sklat sivac je vrsta morskog psa koji je nekada bio redoviti stanovnik cijelog Sredozemnog mora. Riječ je o predatoru koji može narasti i do 2,4 metra. Danas su oni kritično ugroženi, baš kao i druge dvije vrste sklata koje obitavaju na Sredozemlju.

Zbog svojeg oblika ih se često zamijeni za grdobine, raže ili ražopse. Zanimljivo je na koji način love ribe, rakove i mekušce - zakopaju se u pijesak. čekaju da se plijen približi i onda samo brzo zaplivaju prema njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:05