KONAČNO

VIDEO: Sretne vijesti stižu s Farmice: krava Šarava je na svijet donijela malenog Bornu

Nitko još nije došao blizu bebe, kako njena majka ne bi pomislila da su je došli odvesti
 Farmica

Danima smo čekali.

- Puknuo joj je vodenjak, ali ne znamo kad će - rekla nam je još u srijedu Ivana Varkonji, voditeljica Farmice. Pročitala je sve dostupne knjige i bila spremna pomoći u porodu. Naučila je na koju stranu maleno treba biti okrenuto, da bi porod dobro prošao.

Zapravo, zbog Šarave je cijela Farmica danima bila u niskom startu. Ne samo Farmica, nego i šire. Aktivisti i ljubitelji životinja diljem zemlje očekivali su vijesti.

A onda nas je jutros Ivana sva sretna obavijestila - Šarava je na svijet donijela tele. Prvo koje joj neće biti oduzeto.

- Sve je sama napravila. Veterinar nam je rekao da je pustimo na miru. Bili smo noćas do jedan na imanju, uz nju. Onda smo otišli doma. Kad smo došli u 7,30, vidjeli smo da je maleno uz nju. Veterinar je procijenio da je rođeno oko 7 - kaže nam uzbuđena Ivana.

image
Farmica

Spol još uvijek ne znaju, jer se ne žele približiti Šaravoj. Njoj se do sada uvijek maleno uzimalo nakon što se rodi, tako to ide kad se krave uzgajaju radi mlijeka, pa je ne žele traumatizirati.

- Nećemo da misli da smo ga došli oduzeti. Pratimo je, da vidimo jesu li ona i maleno u redu, ali prići ćemo joj tek kad procijenimo da se neće uplašiti. Pošto nismo bili blizu, ne znamo spol, ali veterinar je uspio utvrditi da je dečko. Nazvali smo ga Borna - ne skriva Ivana oduševljenje.

Kako i ne bi kad je je to malo biće prvo tele u našoj zemlji koja je nakon rođenja ostalo sa svojom majkom i tako će biti do kraja njihova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:09