MAGIČNO STVORENJE

VIDEO: Znate li tko je dugong? Dolazi iz obitelji sirena i zaista neobično izgleda...

Ove životinje su, nažalost, lak plijen za lovce, jer se nemaju kako obraniti

Dugong 

 Mike Parry/Minden Pictures/Profimedia

Dugong (Dugong dugon) je veliki morski sisavac iz reda Sirenia. Žive u toplim obalnim vodama od istočne Afrike do Australije, uključujući Crveno more, Indijski ocean i Pacifik, piše National Geographic.

U odnosu na morske krave ima drugačiji rep, a za razliku od drugih morskih sisavaca, ovi nemaju leđne peraje. Vrijeme najčešće provode sami ili u paru, mada ih se može naći kako se kreću u grupama. To je rijedak prizor i zaista ih je posebno vidjeti u velikom broju, na okupu.

Ženka dugonga nakon jednogodišnje trudnoće dobiva jedno mladunče, koje uz nju ostaje oko 18 mjeseci. Ženke ispod peraja imaju žlijezde koje luče mlijeko kojim se hrani mladi dugong. Najčešće žive u priobalnim područjima jer se hrane morskom travom koja tamo raste, a u videu pogledajte kako to izgleda.

Ove životinje su, nažalost, lak plijen za lovce, jer se nemaju kako obraniti. Morski ljepotani su traženi zbog mesa, ulja, kože, kostiju i zuba. Iako su zakonski zaštićeni u svim staništima koja nastanjuju, njihova populacija je ugrožena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:58