VELIKA NOVOST

Vijeće UN-a za ljudska prava odlučilo: Ljudi imaju univerzalno pravo na zdrav okoliš

Rezultat je to ozbiljne kampanje, koju je svojim potpisom podržalo više od 120 tisuća ljudi
Ilustracija
 Fabio Lotti/Panthermedia/Profimedia

U značajnom povijesnom trenutku Vijeće UN-a za ljudska prava jednoglasno je u petak glasovalo za uvođenje novog ljudskog prava: univerzalnog prava na zdrav okoliš. Ovaj fantastičan uspjeh rezultat je više od godinu dana zagovaranja iz kampanje #1Planet1Right, koju je pokrenulo i vodilo partnerstvo BirdLife, piše BIOM.

Početkom 2020., dok je COVID-19 harao cijelim svijetom, izvršna direktorica BirdLifea Patricia Zurita razgovarala je s Asuncion Ruiz, voditeljicom Biomova španjolskog partnera SEO/BirdLife, o jačanju javnog zalaganja obitelji BirdLife za zdrav planet. Znajući da je uništavanje prirode često osnovni uzrok zoonotskih pandemija, uključili su snagu BirdLife partnerstva u pokretanje kampanje #1Planet1Right, pozivajući na to da se pravo na zdrav okoliš zakonski utvrdi.

Sa upečatljivom grafikom, jednostavnom peticijom, bez budžeta i sjajnom razigranom himnom, kampanja je u javno mnijenje unijela ideju o pravu na zdrav planet, koju je iza kulisa pojačalo stručno lobiranje tima za politiku BirdLifea. Više od 120 000 potpisa kasnije, uz potporu stotina organizacija i uglednih osoba, uključujući Gretu Thunberg i posebnog izvjestitelja UN -a za ljudska prava i okoliš, dogodila se povijest.

Izvorna Deklaracija o ljudskim pravima nastala je iz pepela posljednje globalne krize čovječanstva, Drugog svjetskog rata. Ako se ovo pravo ostvari, postat će prvo novo ljudsko pravo uvedeno u više od 70 godina, dopuštajući nam da izađemo iz pandemije COVID-19 sa sličnom simboličnom i odlučnom političkom promjenom.

- Što je sljedeće? Budući da je predloženo upravo krenulo na Generalnu skupštinu UN -a, pratite nas i podijelite kampanju #1Planet1Right sa što širim krugom svojih prijatelja i obitelji. Uz Konvenciju UN-a o bioraznolikosti ovoga tjedna i Konferenciju UN-a o klimi sljedeći mjesec, BirdLife radi punom parom za ptice i bioraznolikost – i pravo svih nas da živimo na zdravom planetu - kažu iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:16