KONCERT NA FARMI

Violončelist u koroni izgubio dvoranu i publiku, pa počeo svirati stadu zainteresiranih krava

U lockdownu je bio očajan, no onda mu je sinulo da bi ovo mogla biti prekretnica u načinu izvođenja klasične glazbe
Violončelist nema namjeru prestati s koncertima za krave
 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Violončelist Jacob Shaw (30), Britanac s danskom adresom bio je očajan kada su uvedene stroge mjere lockdowna, koje su za njega značile da svoju glazbu nema gdje niti za koga izvoditi. Tad mu je sinulo kako bi situaciju mogao iskoristiti za ono do čega mu je i inače stalo - zvuk klasične glazbe učiniti dostupnim i izvan koncertnih dvorana.

Violončelist je pokrenuo glazbenu školu u mjestu Stevns, sat vremena vožnje udaljenom od Kopenhagena. Uz školu je običavao i izvoditi glazbu diljem ruralne regije oko Stevnsa, no pooštravanje mjera nije više dopuštalo tu mogućnost. "Nastupi nisu bili mogući tijekom korone, pa smo prešli na iduće najbolje rješenje - životinje", kazao je Shaw.

Jesenas je uvjerio vlasnika farme Mogensa Haugaarda da bi bilo dobro i poticajno za njegove krave da ih izloži zvukovima klasične glazbe. Na zimu su prvo krenuli s razglasom u njihovoj staji, a životinje su odmah reagirale. Na glazbu su se brzo naviknule, a ima utjecaj i na njihovo raspoloženje i zdravlje. "Puno su mirnije i opuštenije, lakše im je pristupiti", objasnio je vlasnik krava.

Zanimljivo je da krave imaju i istančan glazbeni ukus. Kada su pokušali s veselijom i poletnijom glazbom, dio stada otišao je od glazbenika, a on je brzo zaključio i zašto. "Puno su bolje reagirale na zvuk koji ima sličnosti s mukanjem. Violončelo je zato dobro, jer takav zvuk može proizvesti. To im se puno više svidjelo", ispričao je Shaw.

Nije dugo trebalo da se violončelistu pridruže i drugi glazbenici. Izvodeći glazbu za krave, smatra Shaw, mladi umjetnici s manje iskustva mogu se riješiti stresa i navikavati na publiku.

Mlada violinistica Roberta Verna, s Jacobom je izvela 15-minutni koncert skladatelja Reinholda Gliera i Bele Bartoka. "Situacija je bila drugačija, no u pozitivnom smislu. Zanimljivo je što nas krave doista slušaju. Stekla sam dojam da nas i poštuju", zadovoljna je Verna.

Jacob nema nikakvu namjeru prestati s koncertima za krave, već nastaviti svirati i za "nadolazeće naraštaje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56