ZAHVALNE SU

Vjeverice donose poklone ljudima koji ih hrane - ostavljaju im sitnice koje su njima jako važne

No, ima i drugačijih tipova, svojevrsnih bandita među tim repatim glodavcima

 
 Simon Booth/Sciencephoto/Profimedia

Vjeverice koje ljudi redovito hrane, pa se na njih naviknu i sklope neku vrstu prijateljstva, svojim hraniteljima imaju naviku zahvaliti na tome što im pomažu da napune trbuščiće. Barem ako je suditi prema iskustvima hranitelja diljem svijeta, koji su se na jednoj društvenoj mreži uključili u raspravu o tome zahvale li im "njihove" vjeverice za hranjenje i kako.

Čini se da su ti mali svati prilično zahvalni. Donose, kažu ljudi, suho cvijeće, kamenje, žireve, lišće, poneki kikiriki - nekad samo ljuske, drugi put čitav plod.

- Narastao mi je kikiriki iz posude u kojoj sam posadila papričice - napisala je jedna, sugerirajući da su tamo vjeverice zakopale taj plod, a druga je žena nadodala kako njoj suncokreti niču diljem dvorišta.

Jedna je žena napisala kako je pronašla Lego kockicu ostavljenu na mjestu gdje hrani te male glodavce. Druga često nalazi gljive i male češere. Treća je napisala kako je njen suprug našao mrtvog miša. Prvo su mislili da ga je donijela mačka, ali su saznali da je to učinila vjeverica. To im je posve promijenilo pogled na ta bića kitnjastog repa.

- Moja ne ostavlja poklone, ali svaki put kad se približava netko za koga ona misli da je opasan, počne proizvoditi neke opasne zvukove. Dobro, boji se djece i mačaka, pa ne znam koliko je to korisno, ali je sjajno - napisala je jedna djevojka.

Naravno, ima i pravih bandita među vjevericama. Neke samo vrše nuždu naokolo, a druge su gladuši. Jedan je muškarac rekao kako vjeverice koje on hrani dođu lupati na vrata kad je njihova hranilica prazna. Drugi je napisao kako su njegove otišle korak dalje: gađaju ga praznim ljuskama kikirikija, dajući mu znak da im konačno dostavi hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:50