MONSTRUOZNO

Vlasnik vratio mačku u sklonište zbog toga što je predebela: Pogledajte što joj je napravio!

Zaposlenici skloništa bili su u potpunom šoku, jer je ta ista maca prije četiri godine bila toliko mršava da je jedva preživjela

Rainbow

 Cats Protection

Kad je imala svega tri mjeseca, jednu malenu, mršavu mačku su pronašli na ulici. Završila je u skloništu Bridgend Adoption Centre u Velikoj Britaniji gdje su muku mučili da se malena, kojoj su dali ime Rainbow, udeblja. Težila je manje od pola kilograma i zaista je bila žalostan prizor. Čim se oporavila, udomljena je. Činilo se da je sve savršeno.

I bilo je, pune četiri godine. No, onda ju je njen čovjek vratio. Razlog? Previše se zdebljala i nije znao što da učini. Nikako nije mogao zaustaviti debljanje i bio je očajan, izvijestili su iz organizacije Cat's Protection.

Razumljivo, jer je nesretna mačka dosegnula 12,7 kilograma. To je trostruko veća težina od prosječne mačke. Zaposlenici skloništa bili su šokirani kad su je vidjeli. Znali su da je njena težina bila problem i da se zato vraća na njihovu skrb, no ona je sasvim sigurno najteža mačka koju su ikad imali.

image

Rainbow u trenutku kad je primljena u sklonište 2018. godine

Cats Protection

- Kad smo je primili bila je toliko mršava da nismo bili sigurni da će preživjeti, a sad gledamo mačku čiji su zglobovi i organi pod velikim pritiskom težine, i koja je toliko velika da se ne može ni igrati. Ne može ni pobjeći od opasnosti, ako se nađe u nekoj problematičnoj situaciji. To je užasno - rekla je voditeljica utočišta Sue Dobbs.

No, težina nije jedini problem. Zbog njene veličine, mlada mačka se ne može sama dobro očistiti nakon odlaska na zahod, što je jedna od osnovnih mačjih potreba. Njene su oči crvene i pune krmelja. Na dijelovima tijela je posve izgubila krzno i koža joj je crvena. Imala je i buhe jer tretman protiv tih parazita, kojeg treba dobiti, nije dovoljan za mačku njene težine. Nijedan.

image

Rainbow danas

Cats Protection

- Jadna Rainbow je bila izranjavana, svrbjela se i bila prljava. Nije bila u stanju ponašati se kao mačka: ne može loviti, trčati, igrati se niti se skrivati. Zbog toga je postala plašljiva i depresivna - pojasnila je Sue.

Pojasnila je kako im je rečeno da pretjerano hranjenje mačke nije bilo namjerno. Bila je na posebnoj dijeti kad je stigla k njima, ali ona nije pomogla.

- Ona je zapravo prava žrtva situacije u kojoj vas netko ubija iz ljubavi. Previše poslastica ili prevelikih porcija hrane, u kombinaciji s malo ili nimalo kretanja.... Ovo je rezultat - dodala je Sue.

Rainbow je do sada, otkako im je vraćena, izgubila nevjerojatna četiri kilograma, no ima ona još posla. Osim što je na dijeti, potiču je da se bavi fizičkim aktivnostima, ali i daju sve od sebe da bude mentalno aktivna. Čim se oporavi, tražit će novi dom. No, to će biti onaj u kojem će vlasnici paziti na njenu težinu. Naime, mačke koje su jednom bile debele uvijek su sklone tome da se opet vrate u to stanje, pa na njih treba posebno paziti.

- Mnogi se vlasnici povežu sa svojim mačkama i mogu biti u napasti da im daju previše hrane ili poslastica. To rade iz ljubavi ili možda zato što žele da se njihove mačke osjećaju kao članovi obitelji. Nažalost, rade im više štete od koristi, jer su preteške mačke u opasnosti od razvoja dijabetesa, problema sa zglobova i urinarnim infekcijama - zaključila je Sue.

image

Rainbow danas

Cats Protection

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:29