EDUKACIJA

Volonteri učili o elektrokuciji i sami se uvjerili koliko ptica umire zbog strujnog udara

Ono što je potrebno napraviti kada se naiđe na stradalu pticu je skupiti njezine ostatke i ukloniti je dalje od stupa

Bjeloglavi sup

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U ožujku se na Cresu održala još jedna edukacija volontera za monitoring elektrokucije, objavili su iz udruge BIOM. Iako su napravljene različite mjere zaštite na stupovima koje je poduzeo HEP-ODS, stradavanja ptica od posljedica strujnog udara se i dalje događaju.

Upravo je elektrokucija, odnosno, stradavanje od strujnog udara i dalje jedan od značajnijih uzoraka smrtnosti bjeloglavih supova na otoku Cresu. Uz bjeloglave supove, najčešće su žrtve strujnog udara gavranovi (Corvus corax), galebovi (Laridae), vjetruše (Falco tinnunculus) i škanjci (Buteo buteo), uglavnom ptice s većim rasponom krila.

- Točno ispod stupa s vodičima u obliku game, naišli smo na stradalog gavrana. Ono što je potrebno napraviti kada se naiđe na stradalu pticu je skupiti njezine ostatke i ukloniti je dalje od stupa kako prilikom sljedećeg monitoringa ne bih opet naišli na istu stradalu pticu i kako ne bih došlo do zabune. Nažalost, uz ovog stradalog gavrana, obilaskom točaka naišli smo na još dvije stradale ptice: gavrana i galeba. Galeb je pronađen u grmlju pokraj stupne trafostanice, a gavran ispod stupa oblika jele - kažu iz udruge.

Od sedam točaka koje smo posjetili, na tri su pronašli stradale ptice, što i nije mali broj.

- - Ono što možemo potvrditi je da kada krenete u monitoring sa svojim partnerom i kada možda ne bude stručnog vodstva na terenu, svakako znajte da niste sami. Bjeloglavi supovi su tu, konstantno iznad vas, motre i lebde na termalima zraka, baš kao što su to činili i tog dana za vrijeme našeg terena - zaključili su volonteri provodeći monitoring u sklopu projekta LIFE SUPport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:17