REINTRODUKCIJA

Vraćaju se veliki predatori, izumrli 1952. godine: ‘Želimo imati stabilnu populaciju‘

Najprije se pregovaralo s Iranom, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u toj zemlji bilo oko 300

Gepard

 Lionel Bonaventure/Afp/Profimedia/Lionel Bonaventure/Afp/Profimedia

Po prvi puta u 70 godina šume Indije bit će dom gepardima, koji su u toj zemlji i službeno izumrli 1952 godine. Njih osam, kako piše BBC, doći će iz Namibije u kolovozu. Svi se nadaju da će to biti dovoljno, barem na početak, da se obnovi populacija. To je završetak dvije godine dugog procesa koji je počeo kada je odlučeno da se gepardi trebaju dovesti u Indiju i pustiti na posebno odabrane lokacije.

Prva od njih je nacionalni park Kuno-Palpur u državi Madhya Pradesh. Tamo je uređeno područje na će te kojem životinje, izumrle zbog lova, uništenja prirodnih staništa i gladi, moći kvalitetno živjeti.

Gepardi su službeno označeni kao osjetljiva vrsta, jer ih u divljini ima oko sedam tisuća. No, valja napomenuti kako su se u Indiji još od vremena prije nego su gepardi izumrli tražili načini da se vrsta spasi. Nakon izumiranja, krenulo se s idejom reintrodukcije. Najprije se pregovaralo s Iranom, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u toj zemlji bilo 300-tinjak, no pregovori su propali zbog političkih okolnosti.

- Glavni cilj reintrodukcije ovih životinja je da u Indiji imamo stabilnu populaciju i da one mogu obavljati svoju funkciju glavnog predatora - doznaje BBC iz ministarstva okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:13