LIVE STREAM

‘Vratila se roda, kamera je uključena, sad možete promatrati što se u gnijezdu događa...‘

Bude li sve po planu, moći ćemo svjedočiti i najuzbudljivijem trenutku – izlegnuću mladih roda, poručili su iz Javne ustanove
 JU Zeleni prsten Zagrebacke zupanije

Rode su se počele vraćati u naše krajeve, a mnoge ljubitelje ovih ptica razveselila je vijest da se vratila roda ispred čijeg je gnijezda postavljena kamera. Nju to ni najmanje ne smeta, a svima onima koji žele omoguće da prati što se to točno u gnijezdu ovih ptica događa.

- Uživo možete gledati kako roda dograđuje gnijezdo, nese jaja, sjedi na jajima. Također moći ćete vidjeti kako roditelji hrane mladunčad te ih uče letjeti. Bude li sve po planu, moći ćemo svjedočiti i najuzbudljivijem trenutku – izlegnuću mladih roda. Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik - najavljuju iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, koji su postavili kameru i koji svake godine na svojim stranicama svima koji to žele nude mogućnost da promatraju rodu.

Ove ptice svoja gnijezda mogu graditi od grančica, većih grana, sijena, slame, trave, zemlje te stajskoga gnoja, a u novije doba na gnijezdima, nažalost, često nalazimo plastične vreće i špage. Gnijezda su u našim predjelima u većini slučajeva smještena na stupovima električne mreže, krovovima kuća i drugih objekata.

Oba spola sudjeluju u gradnji gnijezda, iako mužjak donosi nešto više materijala. Gnijezdo nadograđuju cijele godine, od trenutka dolaska pa sve do izlijetanja mladunaca iz gnijezda. Razlog nadogradnje je popravljanje mikroklimatskih uvjeta za podizanje ptića te održavanje gnijezda čistim. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i više od stotinu godina, a kako ga svake godine nadograđuju, može dosegnuti impresivne dimenzije i masu. Na početku je teško svega nekoliko kilograma, a najveća zabilježena gnijezda mogu biti viša i šira od dva metra te dosegnuti masu od čak tisuću kilograma.

Gnijezdo se može promatrati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 12:04