MONACHUS MONACHUS

Vratio se ‘morski čovik‘? Sredozemna medvjedica nakon 10 godina navodno viđena kod Paga

Pretpostavlja se da se radi o životinji koja je na Pag došla s nekog drugog područja, no možda i živi u tom akvatoriju
Sredozemna medvjedica; ilustracija
 Images & Stories/Alamy/Alamy/Profimedia

U akvatoriju otoka Paga zamijećena je sredozemna medvjedica, piše Morski.hr. Prema informacijama nekolicine ribara sredozemna medvjedica viđena je u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole.

Kako podsjeća Radio Pag, sredozemnu medvjedicu na otoku Pagu prije više od 30 godina istraživao je prof.dr.sc. Hrvoje Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je u svojem radu o tim istraživanjima naveo kako su dvije sredozemne medvjedice imale stanište u blizini Paškoga mosta.

Profesor Gomerčić je tijekom istraživanja naveo kako već početkom devedesetih godina taj par sredozemnih medvjedica nije više viđen na svom staništu. Sredozemna medvjedica je ponovno viđena na Pagu i to 2008. godine kod mjesta Dinjiška, a 2011. godine kod mjesta Proboj i sada deset godina nakon toga viđena je u Paškoj uvali.

Pretpostavlja se da se radi o sredozemnim medvjedicama koje su na Pag došle s nekog drugog područja, no postoje i mišljenja kako možda stalno žive u akvatoriju Paga. Odgovor na to pitanje ipak trebaju dati stručnjaci.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) se zadržava na žalovima, u špiljama i grotama, na izoliranim i teško dostupnim stjenovitim područjima. Svega toga na obalama otoka Paga ima dovoljno i zbog toga znanstvenici smatraju da je Pag idealno područje za život sredozemne medvjedice.

Iako je bila stanovnik Jadrana, zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati, pa je desetljećima nije ni bilo. Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a posljednja koja je viđena u sjevernom Jadranu, 2014. je uginula od starosti. Od tada pripadnika njezine u vrste u hrvatskom moru nema, kao što ih dugo nije bilo ni prije nje.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100.000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:40