NESRETAN KRAJ

Vrlo rijetki bijeli jelen zalutao u grad, policija ga opkolila pa ustrijelila: ‘Činili nam se da je opasan‘

Društvo za zaštitu životinja savjetovalo je policiji da jelena pusti da se sam vrati u divljinu, no ovi su ipak zapucali
Ilustracija
 National News And Pictures/National Pictures/Profimedia

Vrlo rijedak primjerak posve bijelog jelena lopatara ustrijeljen je nakon što je primijećen kako trči ulicama grada Bootlea u Merseysideu u Engleskoj, piše BBC.

Građane je u nedjelju ujutro iznenadio prizor divlje životinje na gradskim ulicama pa su pozvali policiju.

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) kaže kako su savjetovali policiji da 'pusti jelena na miru jer će ovaj sigurno pronaći svoj put nazad u divljinu', no policija ga je ipak odlučila ubiti jer su zaključili da predstavlja opasnost za motocikliste i pješake.

Iz policije su izvijestili da su dojavu građana o jelenu koji je zalutao u grad zaprimili u nedjelju oko 8:45, nakon čega su naoružani policajci opkolili životinju u industrijskom dijelu grada Melling Road.

Pozvali i veterinara

Pozvan je i veterinar kako bi pomogao u obuzdavanju jelena.

Međutim, policija je rekla kako nisu uspjeli dobiti pomoć koju su tražili, niti pronaći organizaciju koja bi mogla životinju vratiti u divljinu. Jelen je postao nemiran pa su ga jednostavno - ubili.

'Nije bilo druge mogućnosti nego da ga ustrijelimo jer bi mogao predstavljati opasnost za motoriste i pješake u tom području, pogotovo zato što se tad već počela spuštati noć. U rano predvečerje donesena je odluka da se jelen eutanazira', izvijestili su iz policije.

Glasnogovornik RSPCA-a je rekao da je životinja mogla biti uspavana i dodao da se tako nešto mora učiniti vrlo pažljivo s obzirom da se jelen nalazio u javnom prostoru i da bi mogao početi neobuzdano trčati uokolo kad ga se pogodi strelicom.

'To bi moglo predstavljati veliku opasnost za javnu sigurnost kao i za sigurnost samog jelena', rekao je.

'Iako uobičajeno žive u šumama, močvarama i parkovima, jeleni sve češće svraćaju i u gradska područja', dodali su.

Zašto je ovaj jelen bio bijel?

Ako je primijećen bijeli jelen, najvjerojatnije se radi o lopataru, vrsti koja je u Velikoj Britaniji široko rasprostranjena.

Bijeli jeleni mnogo su rjeđi od uobičajenih smeđih, sivih i crnih. Ovakvi bijeli jeleni nisu albino jeleni, već je vjerojatnije da se radi o ciljanom uzgoju u nekom od parkova jelena u kojima su se prije uzgajali nakon čega bi bili pušteni u divljinu.

Da se ne radi o albino životinjama, može se zaključiti jer imaju normalnu pigmentaciju očiju, iako njihova kopita i njuška mogu biti malo svjetliji nego inače.

Neobična svijetla boja dlake rezultat je nedovoljne proizvodnje melanina, spoja zaslužnog za pigmentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26