UVIJEK POPULARNE

Vrtoglave cijene: Mačke koje koštaju između 20 i 40 tisuća kuna među najtraženijim su na svijetu

Svoj izgled duguju genetskoj mutaciji, no do nje je došlo prirodno i čovjek s tim nije imao veze
 Vita Popova/Alamy/Alamy/Profimedia

Sphynx mačke zbog svog izgleda privlače pozornost: neki ih obožavaju, drugima se ne sviđa njihov izgled. No, bez obzira na to sviđale se one nekome ili ne, činjenica je da spadaju među najskuplje životinje koje se mogu kupiti. Njihova cijena kreće se od 20 do 40 tisuća kuna.

Zanimljiva je činjenica kako mačke imaju svoj specifičan izgled zbog genetske mutacije. No, do nje je došlo prirodno i čovjek s tim nije imao veze. Unatoč mutaciji, ove mačke su veoma zdrave. Uz to, imaju dobar karakter: razigrane su, veoma odane i vole biti u centru pažnje. Druželjubive su, pa vole vrijeme provoditi s drugim mačkama, psima, zečevima, zamorcima... Svime što ljudi imaju doma.

Premda u prvi mah izgledaju kao da su posve ćelave, to nije točno. Tanka dlaka raste im na ušima, repu, šapama i njušci. Zbog toga ne podnose ni vrućine ni hladnoće, pa su zapravo isključivo kućne mačke.

Porijeklo vuku od jedne domaće mačka koje je 1966. godine u Kanadi rodila bezdlakog mačića. Od tada su se proširile po cijelome svijetu. Zanimljiva je i njihova težina: ženke su prosječno teške šest kilograma, ali mužjaci mogu doseći čak 14 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:30