MIMO OČEKIVANJA

Zaboravite leteće aute, u 21. stoljeću oni imaju nešto modernije: školu za pastirice

Tečaj će trajati devet mjeseci i uključivat će gotovo 500 sati online učenja. Jedan vikend mjesečno žene će biti s ovcama
Ilustracija
 Arne Trautmann/Panthermedia/Profimedia

Pojavila se nova inicijativa u Španjolskoj: žene konačno mogu upisati u školu samo za pastirice. Ne šalimo se. Otvorena je "Škola za pastirice", u kojoj se samo one i mogu školovati. Premda postoje druge škole u koje se one mogu upisati, ova je prva namijenjena baš ženama, Koja je razlika? Perspektiva.

- Ona nam je jako bitna. Zato mi govorimo o stvaranju balansa između privatnog i poslovnog života, stvaranju mreže poznanstava te međusobne podrške i suradnje - rekla je Susana Pacheco, pokretačica škole za Guardian.

Nemamo pojma što želi reći, no njena je škola pokrenuta kada su shvatili kako žene napuštaju manja mjesta više nego muškarci, pa ih ovako žele potaknuti da se vrate. To je problem mnogih malih mjesta diljem te zemlje, pa je ova škola jedan od načina kako se boriti protiv toga.

Tečaj za pastirice trajat će devet mjeseci i uključivat će gotovo 500 sati online učenja. Jedan vikend mjesečno buduće će pastirice provesti u dolinama Cantabrije, s ovcama. Učit će kako brinuti o stadu na tradicionalne načine, ali i moderne: recimo, kako dronom promatrati kuda se stado kreće.

Do sada se prijavilo 265 zainteresiranih žena iz svih dijelova te zemlje. Kad su ih pitali razloge, neke su navodile kako žele miran život na farmi, drugima je želja da se maknu iz gradova u lockdownu, dok su neke napisale kako su izašle iz veza u kojima su bile emocionalno ili fizički zlostavljanje, pa bi im briga o životinjama bila sjajna terapija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:20