AKCIJA

Zadnji je dan javne rasprave o Zakonu o zaštiti životinja... Evo što se može učiniti!

Brojne udruge pozivaju građane da se uključe, a sve s ciljem zabrane vezivanja pasa na lanac
 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia

Danas je zadnji dan kada građani mogu zatražiti izmjene Zakona o zaštiti životinja na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da iskoriste ovu priliku i izdvoje tri minute kako bi utjecali na živote mnogobojnih životinja koje i dalje pate zbog ljudskih hirova i neodgovornosti: „Nužno je potpuno zabraniti držanje pasa na lancu i iskorištavanje svih vrsta životinja u cirkusima, regulirati držanje i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama te općenito poboljšati zakonsku zaštitu životinja u Hrvatskoj.”

Iz Udruge smatraju da je dosta nesuvislih opravdanja onih koji drže pse na lancu jer psa ne mora imati svatko! „Ne postoji zakon koji bilo koga obavezuje na uzimanje na skrb psa, mačke, krave ili bilo koje druge životinje. No zato onaj tko odluči brinuti o životinji mora preuzeti i svu odgovornost. U postojećem Zakonu o zaštiti životinja nema potpune zabrane držanje pasa na lancu niti zabrane držanja ako netko nema uvjete, iako je logično da oni koji nemaju ni osnovne, a kamoli sve potrebne uvjete za držanje i brigu o životinji ne bi niti smjeli imati psa, osim plišanog”, oštri su Prijatelji životinja.

Ističu da i šokantne fotografije iz romskih naselja Međimurske županije, koje su s pravom zgrozile javnost, ukazuju da mora postojati zakonska mogućnost zabrane držanja pasa i drugih životinja osobama i na mjestima na kojima očito ne postoje adekvatni uvjeti za brigu o životinjama. „Zakonski je regulirano da automobile mogu voziti samo oni koji ih mogu registrirati i osigurati, dok oni koji to ne mogu ispuniti ne mogu niti imati automobil. Zašto onda pse mogu imati i oni koji ih drže na lancu ili ih ne liječe, ne hrane i slično? To su živa bića koja moraju imati zakonsku zaštitu”, podsjećaju iz Udruge.

Kažu i da se otezanjem nužnih zakonskih izmjena lokalnim zajednicama otežava provedba Zakona jer im samo jasne zakonske odredbe mogu olakšati rad i smanjiti financijske izdatke za zbrinjavanje životinja. Naime, upravo psi na lancu često su i zanemareni, necijepljeni, neoznačeni mikročipom i bolesni. Aktualni Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. No upravo riječ „stalno” omogućava višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

„Molimo sve da danas, kada završava javna rasprava, ostave svoj komentar i zatraže da se izmjena Zakona o zaštiti životinja dogodi 2022. godine. Vrijeme je vrlo presudno, naročito za pse koji pate na lancu. Što se više produljuje procedura izmjene Zakona, to se više produljuje njihova patnja pa će mnogima proći i cijeli život na lancu prije nego što Zakon stupi na snagu”, apeliraju Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06