NASTAVLJAJU SE PROJEKTI

Zagrebački Zoološki vrt proslavio 96. rođendan: Stigao i gradonačelnik Tomašević i pružio im podršku

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok rekao je kako mu je posebno drago da je na proslavi gradonačelnik Tomašević
Tomašević i ravnatelj Skok
 Nera Simic/Cropix

Cjelodnevnim programom Zoološki vrt grada Zagreba proslavio je ove subote svoj 96. rođendan uz mnogo atraktivnih događanja i dobre zabave, a slavlju se priključio i novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Za početak je ime dobio mužjak zebre koji je na svijet došao prije dva mjeseca. Ime Marty, poput znatiželjne i vesele zebre iz sjajnog crtića Madagascar, prugastom su mališanu izabrala djeca iz četiri gradske osnovne škole koja su pobijedila na kreativnom natječaju "Upoznajmo zagrebačke zebre" i tako dobila priliku postati svojevrsni kumovi slatke prinove. Iz gomile prijedloga koji su pristigli na adresu Zoološkog vrta, ponajviše s društvenih mreža, odabrano je šest potencijalnih imena, a djeca su najviše glasova dala za Martyja.

image
Tomašević i ravnatelj Skok
Nera Simic/Cropix

Posebna atrakcija ovogodišnje rođendanske proslave bili su već poznati bjeloruki giboni, simpatični primati koje nazivaju i šumskim pjevačima zbog njihova osebujnog glasanja nalik na pjevanje. Obitelj predvođena mužjakom Kentom, naime, predvidjela je pobjedu Hrvatske nad Engleskom u prvom okršaju za "vatrene" na ovogodišnjem Europskom nogometnom prvenstvu.

Isti su giboni 2018. uspješno predvidjeli pobjedu naše reprezentacije u posljednjem susretu skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji, protiv Islanda. Tada je Hrvatska, nakon što je u 90. minuti susreta Ivan Perišić, na asistenciju Badelja, zabio drugi gol, te je rezultat bio 2 naprema 1, osvojila maksimalnih devet bodova i krenula dalje u osminu finala.

- Za razliku od 2018. kada su se malo dvoumili koju kutiju izabrati, a tada su bile u obliku babuške, ovaj put nije bilo oklijevanja - kazao je edukator Tomislav Krizmanić - Kent je odmah krenuo prema kutiji s hranom s hrvatskom zastavo, a za njim i ostatak ekipe. Nadamo se da su i ovaj put dobro pogodili.

image
Tomislav Tomašević i ravnatelj Damir Skok
Nera Simic/Cropix

Uz 96. rođendan ZOO je dobio i svoju pjesmu - poznati reper Marin Ivanović Stole premijerno je prikazao spot "Zagreb ZOO volim jako", veseo uradak u kojem spominje stanovnike "divljeg srca grada" i poziva na druženje u Maksimir.

Posjetitelji vrta uzbudljiv su dan mogli završiti na Labuđem otoku, na koncertu poznatog Gudačkog kvarteta Rucner.

Dakako, bilo je i mnogo popratnih programa - posebno su zanimljivi bili edukativni kutci ustanova i udruga s kojima Zoološki vrt grada Zagreba surađuje na projektima istraživanja i zaštite prirode.

Među njima su Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Međimurska priroda - javna ustanova za zaštitu prirode, Hrvatsko herpetološko društvo HYLA i Hrvatsko društvo za biološka istraživanja HDBI.

image
Tomašević i ravnatelj Skok
Nera Simic/Cropix
image
Učenici osnovnih škola su dali ime bebi zebri
Nera Simic/Cropix
image
Bjeloruki gibon Kent
Nera Simic/Cropix
image
Marin Ivanović Stoka
Nera Simic/Cropix
image
Tomislav Tomašević
Foto: Nera Simic/CROPIX
Nera Simic/Cropix
image
Tomislav Tomašević i ravnatelj Damir Skok
Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 20:25