VAŽAN POSAO

Zanimljiv prizor s Cresa: Znate li što bjeloglavi sup radi s travom u kljunu?

Po zelenom prstenu s početnim bijelim C zna se da je riječ o domaćoj ptici imena Hanica
 Oporavilište Beli Cres

Reklo bi se da su supovi neke ‘opake‘ ptice, a zapravo, nema nježnijih stvorenja od njih. Čak i kad skupljaju materijal za svoje gnijezdo, vidi se koliko su te miroljubive i plahe ptice jednostavno anatomski drugačije od ostalih. Dok price grabljivice materijal nose u kandžama, siroti supovi to moraju raditi uz pomoć kljuna.

- Jednostavno nisu „dizajnirani“ za hvatanje plijena kao što to čine orlovi, jastrebovi ili sokolovi, jer supovi jedu uginule životinje, koje nije potrebno proganjati, loviti, svladavati stiskom moćnih kandži. Ponekad, kako bi obložili gnijezdo, supovi čupaju travu sa strmih litica, pa izgledaju pomalo smiješno s busenom suhe trave u kljunu - pojasnili su iz oporavilišta za bjeloglave supove na Cresu.

Jednog takvog, u poslu „sakupljanja trave“, fotografirali su sredinom siječnja u sjevernom creskom rezervatu. Po zelenom prstenu s početnim bijelim C, znaju da se radi o supu s Kvarnera, prstenovanom 7. svibnja 2019. godine na otoku Cresu, a učinili su to članovi Udruge Grifon.

- Za supa nazvanog Hanica, koji je obilježen još kao ptić u gnijezdu, ovo je možda početak prvog gniježđenja. Supovi, naime, spolno sazrijevaju tek oko svoje pete godine - dodali su.

image
Oporavilište Beli Cres
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:37