LIFE LYNX

Zanimljiva snimka s fotozamke otkrila: ‘Sad vidimo da Ibsen nema rep!‘

Kamera na novoj lokaciji već je donijela odlične rezultate, s kojima se vodstvo projekta pohvalilo na društvenim mrežama

Druga risovica
 

 Life Lynx

Za brojne informacije koje dobivamo o populaciji risa na Dinaridima zaslužne su fotozamke. Snime oni smiješne informacije, čudne susrete, a otkriju i zanimljive podatke o spolu životinje. No, dok mnogi uživaju u fotografijama, ne bave se mišlju kako to da je baš na nekoj lokaciji postavljena kamera.

- Najveći broj i najkvalitetnije snimke dobijemo na lokacijama koje risovi koriste za markiranje teritorija, a nakon četiri godine intenzivnog rada i dalje otkrivamo takva mjesta. Tako su nedavno naši partneri iz Park prirode Velebit, postavili fotozamku na novu, odličnu lokaciju, na kojoj su snimljena dva risa koja pratimo duže vrijeme no koja nismo tamo očekivali - napisali su na Facebooku iz projekta Life Lynx.

Pojasnili su kako su risovicu Ibsen prvi put zabilježili u siječnju 2021. godine. Tada je bila mladunče i živjela je s majkom Kirom i bratom Kaino na području Ričićkog bila. Nakon što je napustila majku prvo je krenula u Gorski kotar, ali je u ožujku ove godine ponovno snimljena na teritoriju majke.

- Sada smo je snimili na srednjem Velebitu s dva mladunca. Još jedna zanimljivost jest da Ibsen nema rep!

Ženku koju vodimo pod oznakom L13 smo prvi puta zabilježili na srednjem Velebitu u travnju 2019., a posljednji put u listopadu 2020. godine, i tada ju je pratio mladunac. I nakon dvogodišnje pauze jako nas je razveselilo opet ju vidjeti - dodali su.

image

Druga risovica

Life Lynx
image

Risovica Ibsen

Life Lynx
image

Risovica Ibsen
Life Lynx

Life Lynx
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:51