VAŽNA UPOZORENJA

Zanimljivi prometni znakovi: ‘Vozači, pazite na kornjače i žabe, prelaze cestu!‘

Postavila ih je Javna ustanova Maksimir na mjestima koja te životinje često koriste

Lana Jelić uz prometni znak koji upozorava na žabe 
 

 Ronald Gorsic/Cropix

U moru znakova uz naše ceste u Zagrebu se nalaze tri ponešto drugačija: dva upozoravaju vozače da na tom dijelu ceste paze na barske kornjače, a jedan da budu oprezni po pitanju žaba. Prva dva postavljena su na Miševečkoj vesti, dok je potonji svoje mjesto našao na ulici Gornji Bukovec. S dobrim razlogom, oba.

- Nakon nekoliko godina istraživanja utvrdili da se upravo u jezerima Savice nalazi velika i stabilna populacija strogo zaštićene barske kornjače (Emys orbicularis), a vjerujemo da je i najveća na području grada. Ženke kornjača prilikom potrage za pogodnim mjestom za polaganje jaja često odlaze i na savski nasip, a da bi to učinile moraju prijeći cestu.

Isto moraju napraviti i mladunci nakon izlijeganja, kako bi došli do jezera tada dolazi do stradavanja na prometnici. Zato smo smatrali da treba postaviti znak kojim bi se upozorilo na njih - kaže biologinja Lana Jelić iz Javne ustanove Maksimir iz koje je došla inicijativa za postavljanje znakova. No, nisu se zaustavili samo na ta dva znaka, nego su shvatili da treba pomoći i žabama na Bukovcu.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Taj je znak sličan i nalazi se na mjestu za koje smo utvrdili da na njemu dolazi do stradavanja žabica (Bufo bufo) prilikom prelaska ceste za vrijeme razmnožavanja. Taj znak upozorava vozače na žabe na cesti - pojašnjava biologinja.

No, ima li nekakvog rezultata od znakova? Paze li vozači više na životinje otkako su oni postavljeni?

- Teško je reći reagiraju li vozači, no ono što mi vidimo da je stradavanje životinja manje. Naravno, ne mora to biti zbog postavljenog znaka. No, nakon postavljanja znaka na Savici smo počeli dobivati fotografije lokalnih ribiča o kornjačama na cesti tako da zaključujemo da i oni sada više paze na njih - pojašnjava Lana Jelić.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Javna ustanova brine samo o zaštićenim područjima u gradu, tako da, kaže, ne zna bi li i u nekim drugim dijelovima trebalo postaviti znakove koji upozoravaju na određene životinje.

- Gradovi i prometnice su često velik problem za životinje i njihovo stradavanje na prometnicama ne izostaje. Prije postavljanja znakova bilo bi dobro provesti istraživanje i utvrditi crne točke u gradu na kojima stradavaju životinje - zaključuje.

image

Lana Jelić uz prometni znak koji upozorava na žabe

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:19