MALO JE SRAMEŽLJIV

Zaposlenici Instituta na društvenim mrežama u šali predstavili svojeg novog ‘kolegu‘

Riječ je o životinji koja voli rubove šuma, ali blizu naselja. Veoma je vješt lovac na tlu i na stablima
 Facebook screenshot

- Naš novi radnik kolega iz Park šume Marjan - stoji to ispod snimke koju su na društvenim mrežama objavili zaposlenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Na snimci vidimo simpatičnu i veoma sramežljivu kunu bjelicu kako proviruje iz rupe u zidu. Prestrašena, nije se htjela izvući, nego je stajala dovoljno udaljeno od snimatelja da može u sekundi pobjeći ako joj se ovaj približi.

Ova vrsta kune živi na gotovo svim područjima gdje ima i kune zlatice. No, nju češće viđamo u krškim predjelima, tako da nije nimalo neobično da ova živi na Marjanu. Kada se radi o višim planinama, seli se: ljeti je na višim terenima, zimi na nižim. No, na manjim visinama, kao što se radi u ovom slučaju, uopće se ne seli.

Voli rubove šuma, a živi blizu naselja. Lovi na tlu, sitne glodavce, ali i u krošnjama stabala, jer su joj ptice i njihova jaja omiljena hrana. Ako dođe do kakvog kokošinjca, poznata je po tome da poubija sve životinje unutra. No, ne zato što je krvoločna, nego zato što se ona uplaši uplašenih životinja oko sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:32