PREDIVAN PRIZOR

Zaposlenici instituta snimili malenu obitelj dupina koja i danas zajedno pliva našim morem

Na ovom primjeru sličnosti majke i potomaka može se vidjeti da genetika i nasljeđivanje igraju veliku ulogu
 Blue World Institute

Iz Instituta Plavi svijet objavili su kako sni snimili jednu malenu obitelj na okupu. Radi se o njihovim znancima dupinima, koje su opazili prilikom izlaska na teren.

- Nerijetko nam se dogodi da u istoj skupini dupina opazimo majke i njihove već osamostaljene mladunce. Nedavno smo imali priliku vidjeti Natašu i njezine mladunce iz 2015. godine i 2018. godine. Iako su viđeni u skupini od 20 dupina, Nataša i mladunci plivali su zajedno.

S obzirom na to da su njihove leđne peraje još uvijek slabo označene i sličnog oblika ponekad nam je teško na prvi pogled prepoznati „tko je tko“. Na ovom primjeru sličnosti majke i potomaka možemo vidjeti da genetika i nasljeđivanje igraju veliku ulogu kod morskih sisavaca kao i kod ljudi - napisali su.

Pohvalili su se i kako kroz aktivnosti Jadranskog projekta dupin već 35 godina prate i istražuju lokalne zajednice dobrih dupina diljem Jadrana, a njihova istraživanja doprinijela su uspostavljanju šest Natura2000 područja za dupine u Hrvatskoj, na što su iznimno ponosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:56