JADNO STVORENJE

Zaštićena životinja zalutala u Zagreb, hvatači je lovili dva dana: ‘Ne znamo hoće li se oporaviti...‘

Kako se našla baš ovdje, zaposlenicima ZOO vrta nije posve jasno
 ZOO Zagreb

U nedjelju predvečer jedan je sup viđen u Zagrebu, na obilaznici, u blizini skretanja za Veliku Goricu.Kad su dobili poziv građana, ekipa iz Dumovca i ZOO vrta odmah je krenula po njega. Zašto? Ova je prekrasna ptica zakonom strogo zaštićena vrsta i svaka je od njih dragocjena.

Iako su supa pokušavali uloviti, nisu uspjeli. Izgledao je umorno i slabo, ali se jako bojao ljudi, pa je zadnje atome energije trošio na to da se makne od ljudi. No, njeno stanje nije bilo obećavajuće, pa su iz ZOO vrta obavijestili sve službe da je životinja viđena u tom području, da je imaju na oku.

image
ZOO Zagreb

- Bili smo presretni kad smo jutros dobili novu dojavu da je sup uočen. Zadržao se u blizini – nedaleko od ranžirnog kolodvora između Buzina i Velike Mlake. Budući da se njiva nalazi kraj prometne ceste, u pomoć su nam priskočile i dvije policijske ekipe. Policajci su osiguravali dio prometnice na kojoj su bila zaustavljena naša vozila, te pazili da nas nitko ne ometa tijekom zahtjevne intervencije. Naime, bilo je jako važno da ptica ne odleti zbog nečije nagle kretnje ili buke.

Kako bi joj se približio bez da je prestraši, voditelj naše terenske ekipe Darko Ozmec doslovce je puzao kroz njivu. Sup kao da je razumio da mu čovjek želi pomoći, pa mu se na kraju s povjerenjem prepustio u ruke - objavili su iz ZOO vrta.

Pticu su odmah doveli u ZOO i pregledali. Veoma je iscrpljena i teži manje nego bi trebala. Riječ je o mladoj ptici. Još uvijek se ne može prognozirati hoće li se oporaviti, ali dobar je znak to što je htjela nešto pojesti.

- Kako se našla u Zagrebu, ostaje nejasno. Možda je zalutala. Dio populacije europskih supova, najvećih ptica strvinara na našem kontinentu, topli dio godine provodi u Alpama, a ujesen se spušta na jug – neki u Primorje. Tamo se hrvatska populacija supova i gnijezdi - poručuju iz ZOO vrta.

image
ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 04:06