CRNE BROJKE

Zaštićeni bjeloglavi supovi umiru u Crnoj Gori - pucaju ih krivolovci i nalijeću na automobile

Te podatke objavio je Beli Visitor Centre s Cresa, kojem su u prikupljanju ifnormacija pomogle kolege iz susjedne zemlje
 Ilustracija

Nažalost opet stižu loše vijesti iz Crne Gore, objavili su iz creskog Beli Visitor Centra. Naime, prije dvadesetak dana je sup Fojiška nastradao u toj zemlji, gdje je prije dvije godine upucan drugi sup, Perun.

- U studenom ove godine sup Fojiška, također opremljen satelitskim odašiljačem, uputio se s Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi, a Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna točka na toj ruti. Sup se zaustavio i boravio neko vrijeme na području rijeke Pive, a naši kolege iz Centra za zaštitu i proučavanja ptica Crne Gore obišli su lokacije kako bi je provjerili. Supa ipak nisu uspjeli pronaći jer je ptica u međuvremenu krenula dalje, a južno od Skadarskog jezera ponovno se zaustavila. Crnogorski tim opet je krenuo na teren, ali ovoga puta pronašli su Fojišku, u grmlju pokraj prometnice, s otvorenim prijelomom krila! Ptica je prevezena kod obližnjeg veterinara a RTG snimka otkrila je komadić metala u krilu, no isti nije izvađen niti identificiran o čemu je točno riječ. Bez sigurne potvrde i analiza teško je nagađati što se točno dogodilo, da li je Fojiška stradala od naleta vozila ili je uzrok ozlijede nešto drugo, no radi lošeg stanja i mogućnosti povratka u prirodu ptica je morala biti eutanazirana - navode u objavi.

Pojasnili su kako je i drugi bjeloglavi sup, Perun, koji je bio opremljen satelitskim odašiljačem, prije dvije godine odstrijeljen na Ulcinjskoj solani u Crnoj Gori.

- Tada su kolege iz Centra za zaštitu i proučavanja ptica Crne Gore izašli na teren i došavši na lokaciju, pronašli su pticu još živu, čak su supu ostavili i nešto hrane, no zbog bojazni od krivolova, vratili su se ponovno idući dan, ali zatekli su samo supovo krilo, a RTG (rengenski snimak) krila otkrio je prisustvo brojnih kuglica sačme, dokazujući nam da je ptica odstrijeljena u krivolovu - ističu iz centra i dodaju:

- Činjenica je da su dvije jedinke supova stradale u Crnog Gori, a stradavanje je u ovim slučajevima evidentirano jer su ptice mogle biti pronađene zbog GPS odašiljača kojima su bile opremljene, no pitanje je koliki je zaista stvaran broj uginuća za koja nikada i ne doznamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:36