ZANIMLJIVO

Zašto golubovi žive u gradovima? Evo kako je zapravo do toga došlo...

Uz našu su vrstu ostali jer su naučili da uz nas uvijek ima hrane, no to je promijenilo njihov tempo razmnožavanja
 Ante Cizmic/Cropix

Mnogi gradovi diljem svijeta muku muče s velikim brojem golubova. Dok se negdje, poput Bruxellesa, populacija kontrolira humano - davanjem pilula koje ih čine neplodnima - kod nas se to zna riješiti na drugačiji način. Recimo, odstrelom usred noći na glavnom gradskom trgu, što je bio slučaj nedavno u Osijeku.

No, odakle golubovi u gradovima? U prošlosti su ljudi te divlje ptice, koje su živjele na morskim liticama, pripitomili. Bili su nam tada hrana, ali i kućni ljubimci. Gradile su im se posebne kućice i što su bile veće i raskošnije, dokazivale su da je riječ o dobrostojećim ljudima. S vremenom su se oni navikli na nas, a i mi na njih.

Kad su Europljani krenuli u Ameriku, sa sobom su, sasvim logično, nosili golubove. Neki su živjeli s ljudima, drugi su pobjegli i imali potomstvo nedaleko od ljudi, ali posve slobodni. Uz našu su vrstu ostali jer su naučili da uz nas uvijek ima hrane, a osim toga, te se ptice, odgojene među ljudima, nisu ni mogle naseliti negdje drugo. Litice na kojima su njihovi predci živjeli zamijenili su zgradama, tako da su se zaista savršeno prilagodili životu u gradovima. Tome treba dodati i činjenicu da su oni dobar odabir, jer u njima nema previše predatora.

Dostupnost hrane dovela je i do toga da imaju više vremena za nježne susrete sa svojim partnerima, pa mlade imaju zapravo neprestano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:56