SUKOB

‘Zašto gradonačelnik Našica, koji je veterinar po struci, sabotira Farmicu?!‘

Grad trenutno nema sklopljen ugovor niti s jednim skloništem za zbrinjavanje napuštenih životinja
 Privatni album

Udruga Farmica donedavno je zbrinjavala napuštene pse s ulica Našica. No, kako stvari stoje, to se više neće događati. Sklonište i utočište koje je postalo poznato diljem svijeta kada se skupljao novac za kupovinu zemljišta i izgradnju skloništa, sada je u problemima. I to s Gradom. Do sada je iz gradske blagajne za zbrinjavanje pasa Farmici godišnje plaćano nešto manje od 32 tisuće eura. Taj je iznos pokrivao zbrinjavanje svih pasa, čak i onda ako je to prelazilo kapacitet skloništa, pa su se nekad u Farmici volonteri morali snalaziti kako znaju i umiju da smjeste sve pse. Nije problem bio samo kapacitet, nego i financije: samo za liječenje im je prošle godine otišlo nešto više od 15 tisuća eura, a to se ne odnosi na troškove čipiranja i cijepljenja.

No, onda se sve pogoršalo. Hrana za sve, pa i za životinje, je poskupjela. No, gradski službenici u Našicama to poskupljenje, čini se, nisu primijetili. Barem ne kad se radi o psima. Potvrdili su nam kako je iznos za ovu godinu jednak kao i prošlu.

- U ovom trenutku predviđen je navedeni iznos u proračunu. Hoće li predstavničko tijelo izglasati povećanje stavke prilikom izglasavanja rebalansa proračuna nismo u mogućnosti odgovoriti - kaže Ivona Ćosić, gradska službenica za informiranje.

Raspisali su iz grada natječaj za dodjeljivanje koncesije još prošle godine, no na njega se iz Farmice nisu javili. Nisu oni, ali nije ni netko drugi. Kako kaže Ivana Varkonji, voditeljica azila, oni s predviđenim iznosom ne mogu platiti sve troškove za pse. Srce joj se slomilo, kaže, ali ne može uništiti sav rad koji su postigli i udrugu dovesti u situaciju da svima duguju. Mjesečno su za pse od grada dobivali 2654 eura, a samo hrana je koštala 1327. Na to treba dodati i režije, koje dođu 550 eura, troškove veterinara, plaće... Lani je to jedva funkcioniralo, krpali su se donacijama i prodajom stvari na aukcijama, ali ove godine ni to ne može pomoći. 1300 kilograma hrane mjesečno je sad daleko skuplje nego prije, a toliko psi pojedu.

image
Privatni album

No, kaže nam, najviše je je ogorčio razgovar s gradonačelnikom Krešimirem Kašubom.

- Zamolila sam ga da bar ne plaćamo odvoz otpada, ali je to odbio. Što bacamo unutra? Vreće od hrane za pse, prazne konzerve, stare deke iz bokseva. Dakle, otpad koji nastaje od brige za pse! Odbijeno. Istaknuo je da je on zabranio poklanjanje kontejnera i da nema svrhe da to tražim od Našičkog parka. Nama je to 120 eura mjesečno. Osim toga, oni računaju da nam plaćaju za zbrinjavanje pasa jer su na natječaju odabrali naš projekt Sjenica znanja i dali nam 120 tisuća kuna za njega. Taj je novac išao za izradu sjenice i drvenih stolova, a ne za rad skloništa!

To što nam se ta cifra ubraja u iznos koji smo dobili za pse je neistina i potrebno je da se ona prestane govoriti. U iznos nam dodaju i ono što plaćaju direktno veterinarskoj stanici! Ono što su, naime, dužni po Zakonu o zaštiti životinja podmiriti za pse. Osim toga, kada smo se pomirili s činjenicom da za nas nema povećanja, zamolili smo da nam se u 2023. napravi jedan novi boks za pse. I to nam je odbio. To je sramotno - ističe Varkonji.



Iz grada tvrde da oni ne odlučuju o smeću.

- Grad Našice nije nadležan za oslobođenje od plaćanja odvoza otpada. Za isto se potrebno obratiti tvrtki za komunalnu djelatnost, Našički park d.o.o. koji će sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom obrazložiti koje su mogućnosti oslobođenja od plaćanja odvoza otpada. Grad Našice putem otvorenog Javnog poziva sufinancira realizaciju projekata udruga, te se za navedenu projektnu aktivnost izgradnje boksa udruga Farmica može javiti na navedeni Javni poziv - istaknuli su .

Grad trenutno krši zakon, jer nema sklopljen ugovor s nekim skloništem. Privremeno su dogovorili da Farmica zbrine nekoliko pasa koji su tijekom siječnja i veljače pronađeni na području grada, no to je sve. Trajno rješenje nisu našli.

- Dok god je iznos ovaj, mi se ne možemo javiti. Ako ostane taj, pa se javi neko drugo sklonište, po zakonu oni moraju preuzeti sve pse koji su pronađeni na ulicama i nisu udomljeni. Trenutno je kod nas 120 pasa, koji ne pripadaju Farmici, nego gradu Našicama i koji onda ne smiju ostati kod nas, nego će ih drugo sklonište preuzeti - pojašnjava Varkonji.

image









Vlado Kos/CROPIX

Kaže da Grad financira isključivo rad skloništa. Domaće životinje koje žive u utočištu, jer je Farmica i azil i utočište, sami financiraju. Baš jučer su, kaže, satima runili kukuruz. Sami nastoje saditi sve za hranu svinja, krave, pataka... Financiranje tog dijela je njihova briga, kaže, i s tim grad nema nikakve veze. Niti su ih ikad, kaže, išta tražili.

- Žalosna sam što je do ovoga došlo. Probali smo razgovarati s gradskim službenicima, objasniti im da su to živa bića o kojima brinemo. Da hrana košta, jednako kao i veterinar... Bojim se da nema sluha. U gradu se ponašaju kao da oni financiraju i utočište i azil, a zapravo, ne daju ni dovoljno novca za azil. Tužno je što se ovo događa, no mi se ne možemo javiti na ovaj natječaj. Bit će nam jako teško, ali ćemo novom skloništu koje dobije koncesiju predati 120 plavih knjižica i sve pse. Vjerujemo da će oni imati mjesta za sve njih - poručuje Varkonji i dodaje:

- Svima nam je, zapravo, nejasno zašto gradonačelnik Našica, koji je veterinar po struci, sabotira nešto samoniklo i prepoznatljivo u cijeloj Hrvatskoj?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:02