NAVIKA?

Zašto nam psi žele polizati ruke? Šest je mogućih razloga za to ponašanje...

Neki vlasnici im to dozvoljavaju, drugima je slina njihovih ljubimaca prilično odbojna
 Sergio Barrios/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi psi barem nekad u životu poližu, ili pokušaju polizati, ruke svojeg čovjeka. Dok im neki to zabranjuju, jer smatraju pseću slinu prljavom, drugi im to dozvoljavaju. No, zbog čega to uopće rade? Šest je mogućih razloga, piše World Dog Finder.

1. Pozdrav

Lizanje ruku je jedan od načina da pas pozdravi vas i druge ljude. On može njuškati i lizati vašu ruku kako bi odlučio da li ste pouzdani. Zbog toga mnogi ljudi pri prvom susretu pružaju ruku psu.

2. Ponašanje čopora

Pas vas vidi kao člana čopora,način na koji se pokoravaju tom vođi je da ga poližu po šapi. Ili u slučaju ljudi, ruci.

3. Dotjerivanje

Majke ližu svoje štence kako bi ih očistile. Kada su štenci premali, ne mogu to sami raditi, pa se majka brine o njima. Ako primijetite da vam pas liže ruku, to bi moglo biti instinktivno ponašanje.

4. Zdravstveni problemi

Ako vam pas s vremena na vrijeme liže ruku, nemate razloga za brigu, ali ako uhvatite psa kako vam češće liže ruku, to bi mogao biti znak zdravstvenog problema. Ps sa zdravstvenim smetnjama sklon je lizati druge predmete, površine i sl. Najbolji primjer ovog problema može biti tjeskoba odvajanja. Psi s tjeskobom odvajanja imat će problema s ostajanjem sami, što će uzrokovati da se počnu lizati.

5. Imate dobar okus

Za neke pse imate dobar okus. Ako uhvatite psa kako vam liže ruku, moguće je da se radi o okusu ili da imate tragove hrane na rukama. Jeste li dobro oprali ruke nakon hrane? Ako ne, eto razloga.

6. Empatija

Psi mogu osjetiti kada smo sretni, tužni, kada nam treba pomoć... Lizanjem ruku vaš će pas pokušati izraziti zabrinutost i pomoći vam. Time će vam pokušati dati do znanja da je tu i da vam želi pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:40