KOLUMNA VETERINARKE

Zašto psi jedu svoj ili tuđi izmet? Niz je razloga i svaki je dovoljno ozbiljan!

Uopće se ne radi o hrani: nekad je uzrok anksioznost, drugi put izolacija, treći put bolest...

Silva Rakočević

 Privatni album

Od svih odbojnih navika koje imaju naši psi- piju vodu iz WC-a, valjaju se po blatu ili u kakici, ližu se po guzi, ništa više nije gadljivije od navike da jedu vlastiti ili tuđi izmet. Pitate se da li postoji neki nutritivni nedostatak, ili neki loš problem u psihi psa, koji uzrokuje takvo ponašanje. Neke će to uznemiriti, a može se raditi samo o psećoj prirodi.

Sklonost nekih pasa da jedu svoj izmet, ili izmet nekih drugih životinja, ima znanstveno ime: pseća nespecifična koprofagija. Ne postoji direktna veza između prehrane i ovog stanja. Vaš pas nije jedini koji to radi. Jedna studija je pokazala da svaki šesti pas redovito jede kakicu.

Kujice - majke, kada dobiju leglo, jedu izmet svojih štenaca kako bi brlog održale čistim. Pohlepni psi i psi koji kradu hranu imaju veću vjerojatnost za takvo ponašanje. Psi su nekad skupljali otpad na cesti za prehranu, ponašajući se kao smetlari, jedući sve što je na smetlištu, pa su njihove ideje o visokoj kuhinji i psećim delicijama ponešto drugačije od naših. Mogli bi reći da je jedenje izmeta odraz urođene predispozicije kanida.

Nekad to može biti i pokušaj privlačenja pažnje. Ako vaš pas traži dodatnu pažnju i zna da obično snažno reagirate kada ga uhvatite na djelu. To može biti način da ga primijetite. Jedenje kakice može biti slično drugim negativnim ponašanjima koje traže pažnju, poput grizenja predmeta , skakanja, lajanja...

Kada bi to protumačili znanstvenim jezikom, citirali bi biheviorista Steven R. Lindsaya koji kaže da koprofagija ‘može biti jedno od ponašanja za preživljavanje , koja su evoluirala, kako bi se nosila s periodičkim nedaćama gladovanja‘. Drugim riječima, kada je hrane malo, ne možete biti izbirljivi.

Konzumiranje izmeta drugih životinja može uzrokovati zdravstvene probleme ako je stolica kontaminirana parazitima, virusima, štetnim bakterijama ili toksinima. Međutim, u većini slučajeva, ovo će ponašanje izblijediti prije nego štene navrši devet mjeseci do godinu dana.

Koprofagija je češća u kućanstvima s više pasa. U domovima s jednim psom, samo oko 20 posto pasa ima tu naviku. Ako odrasli psi jedu izmet, morate se nekad posavjetovati sa svojim veterinarom, kako bi se isključili zdravstveni problemi kao, primjerice, paraziti, sindrom mal apsorpcije, dijabetes, bolesti štitnjače, bolesti nadbubrežne žlijezde, štetno djelovanje nekih lijekova...

Razlog koprofagije u odraslih pasa može biti nekoliko. Često je to izolacija, odnosno, kada se psi drže sami u kućicama ili podrumima. Može to biti i restriktivno zatvaranje (ako psi žive u malom prostoru previše vremena), anksioznost (oštre metode tijekom treninga. Prema ovoj teoriji, psi mogu defecirati i potom jesti taj izmet, kako bi se riješili dokaza. Tada budu kažnjeni još više, i vrtimo se u začaranom krugu).

Tu su još i traženje pažnje (psi jedu vlastiti izmet, kako bi dobili reakciju od svojih vlasnika. Dakle, ako vidite da vaš pas to radi, nemojte pretjerano reagirati) te neprikladna povezanost s pravom hranom (psi koji se hrane u blizini njihovog izmeta mogu uspostaviti vezu između mirisa hrane i izmeta i neće ih moći razlikovati). Postoji još jedna mogućnost: ponekad će zdrav pas konzumirati stolicu slabijeg psećeg člana kućanstva, osobito u slučajevima fekalne inkontinencije. To se povezuje s instinktom, da se čopor zaštiti od grabežljivaca.

Vlasnici se pitaju kako tu lošu naviku spriječiti? Možemo probati s dodavanjem B-vitamina u hranu ili pak dodavanjem nekih sredstava za odvratnost okusa, odnosno, sredstva koja bi mogla odvraćati psa da jede vlastiti izmet, a koji će tada biti manje privlačan po mirisu i okusu. To su obično kamilica, derivati paprike, češnjaka...

Ipak, najbolje metode za borbu protiv koprofagije su: održavati okolinu psa čistom, nadgledati svog psa u šetnji i odmah pokupiti njegov izmet. Nažalost, više puta sam se uvjerila da mnogi vlasnici to ne rade, iako u današnje doba to svakako spada u civilizirano ponašanje .

Jedna jednostavna vježba: „ostavi“ i „dođi“ odmah nakon defekacije može pomoći u dresuri vašeg ljubimca. Tako će pas razviti naviku da trči do vas po ukusnu poslasticu, umjesto da posegne za onom odvratnom na tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 14:27