TAJNA JE U ŠAPAMA

Zašto psi kopaju nakon što obave nuždu? Imaju prilično dobar razlog za to...

Nema pravila - rade to jednako mladi i stari, oni s dobrim samopouzdanjem i prestrašeni

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Svi vlasnici pasa barem su se jednom našli u situaciji da čiste izmet svojeg psa, a za to vrijeme njihov čupavac stražnjim nogama u njihovom smjeru baca grumene zemlje i travu. Nastojeći se obraniti od projektila, a ipak obaviti posao, mnogi su se zapitali zbog čega psi uopće to rade. Odgovor je prilično jednostavan: jer vole ostavljati svoj miris posvuda. Na što više mjesta ih drugi psi mogu nanjušiti, tim bolje.

Podizanje noge, naime, nije jedini način obilježavanja teritorija. Psi na šapama imaju mirisne žlijezde, pa, razbacujući lišće, zemlju, travu i sve što se nađe u blizini njihova izmeta zapravo ostavljaju svoj trag. Neki to rade nakon velike, drugi nakon male nužde, a neki nakon obje.

Ako je vjerovati iskustvima ljudi koji svoje priče objavljuju na društvenim mrežama, ovakvom su ponašanju jednako skloni samouvjereni psi, kao i oni prestrašeni i sramežljivi. Jednako tako, ovakvo ponašanje nema veze s dobi, jer ga se viđa i kod štenaca i kod odraslih pasa.

Riječ je samo o tome, smatraju stručnjaci, da na određenom području žele ostaviti svoj trag i poslati poruku drugim psima da su oni tu bili. Za razliku od nekih životinja u divljini (poput lavova i vukova) koji se također ovako ponašaju, kod pasa je riječ o miroljubljivijoj poruci. Naši ljubimci nikome ne poručuju da će ga napasti ako se nastavi kretati njegovim teritorijem, već to više liči nekom grafitu koji kaže ‘Ja sam Fifi, živim na broju 10 b i jako volim ovo stablo‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:10