NEOBIČNO

Zašto se mačke toliko boje krastavaca? Ovo su dva moguća objašnjenja

Čim se okrenu i ugledaju ovo povrće tamo gdje ga prije nije bilo, zaprepaste se i užasnu
 -/Panthermedia/Profimedia/-/Panthermedia/Profimedia

Mačke su često nevjerojatno čudne, a ako ste vlasnik mačaka, točno znate o čemu govorimo. Često pokazuju ponašanja koja nas jednostavno zbunjuju. Možda ste primijetili da vaša mačka voli kutije ili da se one valjaju po podu vaše kuhinje. Jedno od tih zbunjujućih ponašanja je njihov strah od krastavaca. Ako ste svjedočili ovom čudnom ponašanju, vjerojatno ste se zapitali: "Zašto se mačke boje krastavaca?" Niste sami u tome, a vlasnici mačaka diljem svijeta žele znati odgovor na ovo pitanje., piše World Cat Finder.

Svi znamo da se mačke smatraju grabežljivcima. Zapravo, industrija hrane za mačke ponavlja ovu činjenicu uvijek iznova. Mnogi ljudi, međutim, ne shvaćaju da mačke mogu poslužiti i kao plijen. Mačke mogu postati plijen velikog broja drugih stvorenja. Drugim riječima, mačke imaju prirodnu averziju prema predmetima koji im se prikradaju. Kako bi im pomogle da ne postanu plijen, mačke imaju jako razvijena osjetila sluha, njuha i vida. Mačja osjetila njuha i sluha su doista daleko oštrija od onih u pasa, što ih čini superiornijima od njih u tom pogledu. Vaša će mačka biti šokirana ako iza sebe vidi nešto što prije nije bilo.

Ako se krastavac stavlja kada vaša mačka jede, pije ili koristi kutiju za obavljanje nužde, ova reakcija se može pojačati. Tijekom ovih aktivnosti vaša mačka se osjeća ranjivo. Kada mačka jede, pije ili koristi kutiju za obavljanje nužde, ona nije toliko svjesna svoje okoline kao što bi obično bila. Ove aktivnosti mogu biti prilično neugodne za vašu mačku kada ih prekine potencijalno opasna životinja. Evo dvije popularne teorije o strahu mačaka od krastavaca.

Uvriježeno je uvjerenje da mačke nalaze krastavce sablasno slične zmijama. Krastavci nekima nalikuju zmiji, a poznato je da zmije plijene mačke u divljini. Kada mačke naiđu na nešto zeleno i izduženo, pomiješaju to sa zmijom i bježe.

Druga mogućnost je da se mačka zaprepasti izgledom krastavca. Ovo je točno kao da se prišuljate iza nekoga i prestrašite ga. Čim se okrenu i ugledaju krastavac gdje ga prije nije bilo, zaprepaste se i užasnu. Za svakoga tko je ikada bio svjedok zaprepaštene mačke, znat ćete da će mačka reagirati ako se nešto neočekivano ili iznenada dogodi. Oči im se počinju širiti, kao i reakcija tijela na opasnost, a mačka prelazi u status "visoke uzbune".

Možda biste željeli isprobati i sami nakon što ste na YouTubeu vidjeli smiješne video snimke mačaka koje se plaše krastavaca. Međutim, trebate znati da strahovi od skoka nisu popularni kod mačaka. Stres i tjeskoba česte su nuspojave naleta adrenalina. Ponašanje mačke može se promijeniti ako se tome redovito izlaže. Mogu prestati jesti ili koristiti kutiju za obavljanje nužde. Kada se vaša mačka okrene i vidi krastavac skriven iza sebe, može se ozlijediti ili nešto slomiti. Osim toga, plašiti svog voljenog suputnika krastavcem je podlo.

Osoba koja je "žrtva" šale točno zna što je učinjeno i, nadamo se, može se smijati tome nakon toga, ali mačka ne zna. One su u stanju šoka i mogle bi doživjeti ozbiljan stres i promjene u ponašanju kao rezultat onoga što se upravo dogodilo. Svakodnevno veterinari vide velik broj životinja koje pate od problema u ponašanju uzrokovanih traumom iz prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2022 10:55