POSEBNA BIĆA

Zašto su mačke nekad tako čudne? Imamo objašnjenje za četiri vrste ponašanja

Razlog uvijek postoji, samo je na ljudima da shvate što im njihovi ljubimci točno žele reći
 Jeramey Lende/Alamy/Alamy/Profimedia

Mačke žive život po svojim uvjetima. Njihovo ponašanje ponekad nas tjera da dovodimo u pitanje svoj razum, kao da se sve što smo učinili da se brinemo za njih nikada nije dogodilo. Kao da svoj teško zarađeni novac ne trošimo na mačje krevete koji se ignoriraju u korist kartonskih kutija u kojima su dostavljeni, piše Soeurs Magazine.

Sigurno vam je također poznata i situacija da mačka minutama može mjaukati da uđe u sobu da bi potom odmah izašla. Stvar je u tome da kućne mačke nisu pripitomljene životinje. To su divlje mačke u malim paketima koje slučajno žive u vašoj kući. I da, ponekad se zbog njih osjećate ludo. Međutim, bitno je znati sljedeće: uvijek postoji razlog za ponašanje vaše mačke. Na vama je da taj razlog shvatite. Neka uobičajena ponašanja mačaka koja izluđuju njihove skrbnike donosimo u nastavku.

Mačka koja odjednom preferira drugačiju hranu

Nekoliko puta godišnje, jedna od vaših mačaka jednostavno će odbiti jesti istu vrstu hrane koju je jela mjesecima. Ponedjeljak: tuna u umaku. Utorak: tuna u umaku. Srijeda: Tunjevina u umaku je za seljake, ti batleru koji me ne razumiješ. Što se događa? Jeste li krivo pročitali etiketu? Ne, to je ista stvar koju je jela dan prije. Baš kao i ljudi, mačke uživaju u povremenoj raznolikosti i mogu okrenuti nos za vrijeme obroka ako ih ponovite previše puta zaredom. Također, ponekad ih previše opcija može pretvoriti u izbirljiva bića. S druge strane, Jackson Galaxy, svjetski poznati stručnjak za ponašanje i wellness mačaka, u svojoj knjizi ‘Total Cat Mojo: The Ultimate Guide to Life with Your Cat‘ kaže da je mudro upoznati mačku s nekoliko različitih vrsta hrane. Raznolikost je također korisna kad hranimo mačiće, kako bi se odredilo što im se sviđa! Isprobajte hrpu jedinstvenih tekstura, mesa, oblika i konzistencije da vidite što vaša mačka voli.

Još jedna stvar: mačke su grabežljivci i uživaju u okusu svježeg, toplog mesa. Mokru hranu treba poslužiti na sobnoj temperaturi. Tako vaša mačka može jesti paštetu odmah iz konzerve, ali je neće dirati ako je bila u frižideru. Mnogo joj je draža njena pileća jetrica na tjelesnoj temperaturi, i to je to. Nije izbirljiva, on je samo malena pantera. Konačno, ako vaša mačka odbija jesti i nije samo izbirljiva, vrijeme je za posjet veterinaru. Nikada nećete biti ludi ako primijetite drastičnu promjenu u ponašanju.

Mačka koja zahtijeva jedno, a onda se odmah predomisli

Prema našem primjeru u uvodnom odlomku, mačke mogu biti neodlučne oko toga kamo žele ići i što žele raditi. Počnimo s onim mačkama koje su očajnički htjele ući u sobu, da bi odmah nakon toga molile da ih se pusti iz te sobe. Prije svega, činite pravu stvar dajući svojim mačkama pristup sobama. Zapravo, Galaxy kaže da općenito nije ljubitelj soba koje su zabranjene za mačke. To vrijedi dvostruko za spavaće sobe za koje smatra da su prostori koji imaju “miris”. Mačke napreduju kada im je udobno na svom teritoriju i osjećaju vlasništvo nad svojim prostorom. Ako vaša mačka ne može biti sama u sobi bez vas, to bi mogla biti tjeskoba zbog razdvajanja. To bi također moglo biti ponašanje koje traži pažnju. Ili dosada. Potražite kontekstualne tragove da shvatite što se događa.

Mačka može tako moliti da izađe jer voli biti vani. Neke mačke, s druge strane, mogu moliti da izađu van i mrze biti vani. To je apsolutno zbunjujuće. Dixon će tako plakati na vratima želeći da izađe u haustor zgrade. Međutim, čim izađe i najmanji zvuk će ga prepasti i vratit će se trčeći unutra.

Mačka koja moli da se igra i onda jednostavno stane

Sasvim je moguće da se mačke koje mole da uđu i izađu iz sobe ili hodnika pokušavaju igrati s vama. Vrijeme za igru ​​je važno za svaku mačku, iako će izgledati drugačije ovisno o raspoloženju vaše mačke. Ako vaša mačka mijauče i traži pažnju nekoliko sati, a zatim se odbija igrati, morate shvatiti u čemu ona uživa. Neke mačke će mijaukati dok ne povučete zavjesu kako bi mogla vidjeti ptičje gnijezdo vani i maštati o tome da ulovi vrapca. Neke će mijaukati noću jer se žele igrati, a neke druge jer žele jesti.

Savjet za profesionalce: Vrijeme igre je vrijeme spajanja. Čak i mali naleti interaktivne igre s vašom mačkom mogu poboljšati vaš odnos i pomoći vam da bolje razumijete jedno drugo. Pokušajte to raditi svaki dan.

Mačka koja vas jednostavno ignorira

Ako vaša mačka sjedne na pristojnoj udaljenosti od vas, okrene se i zuri u zid (umjesto u vas), to je normalno. Da, izgleda da vas ignoriraju. Ne, to ne znači da su ljuti. To bi definitivno moglo značiti da ne žele da ih se dira. Ova vrsta mačjeg govora tijela znači da vam mačka vjeruje (što znači da radite dobar posao čineći da se osjeća sigurno i ugodno). Kao grabežljivci, ostavljanje sebe izloženog iznenadnom napadu s leđa nije visoko na popisu njihovih prioriteta. Dakle, kada vam mačka okreće leđa znači da vam vjeruje. Isto vrijedi i za pokret trbuhom prema gore. Da se nisi usudio trljati njihov otkriveni trbuh. Učinite suprotno. Poza na trbuhu je način na koji vaša mačka kaže: “Vjerujem da me nećeš ubiti ili dodirnuti kada sam ranjiv.”

Također nema potrebe za brigom ako vaša mačka sjedne, tijelom prema vama i nijemo bulji u vas. Prije svega, ovo opušteno držanje okrenuto naprijed je držanje samouvjerene mačke. Kao drugo, studije pokazuju da mačke komuniciraju i grade veze s ljudima gledajući u njih. Studije o mačjoj povijesti i procesu pripitomljavanja pokazuju da su mačke solo životinje koje su tek relativno nedavno počele suživot s ljudima. Mačke definitivno čuju naredbe, ali hoće li će vas poslušati ili ne, druga je stvar. Umjesto da vas ignorira, vaša mačka vjerojatno donosi aktivnu odluku da ne učini ono što od nje tražite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53