INSTITUT PLAVI SVIJET

Želite postati stručnjak za dupine, kitove i medvjedice? Evo kako to jednostavno možete ostvariti

Stvorena je aplikacija ‘Marine Ranger‘ koja građanima omogućava da postanu - znanstvenici
Ilustracija
 Ray Burnmediadrumworld/@ray_burn/Media Drum World/Profimedia

Institut Plavi svijet razvio je aplikaciju „Marine Ranger“ za mobilne uređaje. Aplikacija omogućava svim zainteresiranim građanima da postanu „građani znanstvenici“ i pridruže se aktivnostima praćenja morskih sisavaca – dupina, kitova i sredozemne medvjedice.

- Aplikacija vam omogućava da kad god ste na moru, bilo da lovite ribu, ronite, jedrite, plivate ili samo uživate na obali i opazite morske sisavce, vaša opažanja podijelite sa znanstvenicima. Prikupljanjem informacija o opažanjima morskih sisavaca možemo značajno unaprijediti njihovo istraživanje i zaštitu s obzirom na to da se tako lakše mogu utvrditi područja veće prisutnosti pojedinih vrsta, trendovi u njihovoj brojnosti i posebice pojavljivanje rijetkih i novih vrsta - ističu iz Instituta.

Aplikacija je namijenjena i ribarima koji mogu dojaviti slučajni ulov dupina u mreže i tako pomoći utvrditi koji ribarski alati imaju značajniju interakciju s dupinima. Ona omogućava i da se prijave opažanja iz prijašnjih godina.

- Građani se često susreću s ozlijeđenim, nasukanim ili uginulim dupinima koje pronalaze na obali ili u moru. U tom trenutku nije uvijek jednostavno utvrditi koga nazvati i kome se obratiti. Korištenjem aplikacije i odabirom statusa pronađene životinje, aplikacija će vam ponuditi mogućnost poziva na broj službe ili organizacije koja može organizirati zbrinjavanje i pomoć. Ako ne želite uputiti poziv, dojave o uginulim i ozlijeđenim životinjama aplikacija će automatski proslijediti nadležnim službama i organizacijama koje će u najkraćem roku organizirati pomoć. Da bi olakšali pronalazak životinje i prikupljanje potrebnih dodatnih informacija, molimo vas da u aplikaciji ostavite svoje točne podatke kako bi vas po potrebi mogli kontaktirati - ističu.

Uz sve to, aplikacija je namijenjena i svima onima koje zanimaju morski sisavci. Na karti se može pratiti gdje su i kada u našem moru živjeli.

- Kako bi nagradili vaš trud, svaki tjedan `Usvajanjem dupina` nagradit ćemo morskog rendžera koji prijavi najzanimljivije opažanje i onog koji pridobije najviše svojih prijatelja da se registriraju kroz aplikaciju. U rujnu ćemo najaktivnije morske rendžere nagraditi boravkom na Lošinju, sudjelovanjem u promatranju dupina i upoznavanjem s našim znanstvenicima - najavljuju iz Instituta.

Aplikaciju se može preuzeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:38