Melita Sablić-Romac

Žena koja je pomagala i životinjama teško je bolesna. Treba našu pomoć...

Operacija i boravak u Italiji iznosi jako puno, a to Melita i obitelj ne mogu sami podnijeti

Melita je pomogla brojnim životinjama

 Slobodna Dalmacija

Kažu da je Melita Sablić-Romac najveća sinjska humanitarka. Pokrenula je mnoštvo akcija, brine za ljude, ali i kućne ljubimce, nema tko je u Sinju ne zna. Pmmagala je ljudima u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, sada Melita treba našu pomoć. Naime, u dva navrata se borila sa zloćudnom bolešću, a nakon operacije tumora na mozgu iz glave joj liječnici u Hrvatskoj nisu mogli zaustaviti curenje likvora. To su u jednom slučaju uspjeli talijanski stručnjaci, ali likvor je opet počeo curiti, piše Slobodna Dalmacija.

Apel za pomoć je uputila i znanstvenica Danica Ramljak.

- Dragi svi, naša dobra vila koja je svima u Sinju uvijek pomagala, Melita Sablić Romac, ovih se dana bori za život u KBC-u Sestre Milosrdnice jer joj ponovno curi moždani likvor i ima epileptične napade. Čim bude stabilnije bit će opet prebačena u Italiju kod vrhunskih kirurga jer u RH joj nažalost nitko ne može pomoći. Nažalost, operacija i boravak u Italiji opet iznosi jako puno i to Melita i obitelj ne mogu sami podnijeti.

Posebno mi je bilo teško gledati njezinu kćerku jedinicu Reu, koja je prije nekoliko dana imala maturalni ples, i majka ju je mogla jedino vidjeti i ispratiti iz bolesničkog kreveta preko videopoziva. Kontaktirala sam Reu i ponudila pomoć da prikupimo sredstva za Melitinu operaciju u Italiji. Napisala mi je:

"Moja mama je jedna snažna, tvrdoglava osoba ogromnog srca i duše te prva koja uskoči kada nekome treba pomoći - bilo to za djecu, životinje, beskućnike ili pak samo za dobrobit zajednice, ona je tu, uvijek. No, kao što sam spomenula, tvrdoglava je. Za sebe nema vremena, za sebe ne traži pomoć jer 'može ona sama'. Nažalost, došao je trenutak kada više stvarno sama sebi ne može pomoći. Kroz cijelu moju srednju školu prati me njezina bolest. Prate me njezine suze i trud da sama sve sebi sredi bez zamaranja drugih. Nedavno je dan kojem smo se obje jako dugo veselile prošao bez nje - moja maturalna. Vidit nju preko videopoziva kako me gleda sa suzama u očima mi je, malo reći, slomilo srce. Naime, nakon šest operacija i dugotrajnog oporavka, situacija se praktički preko noći vratila na početak. Zadnjih mjesec dana smo obje pokušale raznim načinima doći do konkretne pomoći, ali bezuspješno. Svi znaju šta i koliko je ona radila za druge, bez obzira znala ih ili ne. Sada je vrijeme da netko nešto učini i za nju. Ponekad i najsnažniji trebaju pomoć. Ja odustati od nje neću, nadam se da neće ni ona, a ni vi."

I ja sam se rasplakala jer znam kolikim je ljudima Melita pomagala. Stoga vas sve skupa molim da pomognemo Melitino liječenje i borbu za život uplatom na:

Rea Romac

Glavice 110, 21230 Sinj

HR2924020063209760449

SWIFT/BIC.ESBCHR22

Unaprijed zahvaljujem svima i redovito ću vas obavijestiti o ishodu akcije - napisala je Danica Ramljak.

Oglasio se i sinjski liječnik Alen Babacanli.

- Ne poznajem osobu koja je veći humanitarac od ove tvrdoglave Melite Sablić Romac. Cijeli svoj život nesebično pomaže nepoznatim ljudima s teškim životnim sudbinama i najveći je prijatelj i ljubitelj životinja. Nema humanitarne akcije u kojoj nije sudjelovala i sebe 100% davala.

Ona je ponos našega grada Sinja i sad je došao trenutak da mi njoj pomognemo i olakšamo ovo teško razdoblje za nju i njezinu obitelj. Svi koji je osobno poznajemo znamo da ona pomoć ne traži, ali naša je moralna obveza da se ovoj osobi bar nekako odužimo za sva dobra djela koja je učinila za naše sugrađane u cijeloj Hrvatskoj i sve životinje koje je spasila.

Osobno sam involviran u njezino stanje i nažalost u Hrvatskoj nema doktora koji joj može pomoći. Njezino trenutno zdravstveno stanje zahtijeva obradu i liječenje u Italiji, gdje je već 2x operirana, ali nažalost HZZO ne pokriva sve troškove koji su izrazito visoki.

Sve prijatelje, poznanike i sugrađane pozivam da uplate doprinos za našu Melitu na račun njezine kćeri - napisao je liječnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 18:56