ZASLUŽENO

Žena koja je zlostavljala pse u ilegalnoj uzgajivačnici ide u zatvor na 33 godine

Sudac je bio šokiran njenom "krajnjom ravnodušnošću" prema životinjama u kojima je trebala brinuti
Ilustracija
 Dinodia Photos/Alamy/Profimedia

Kad netko odluči kupiti psa iz oglasnika, zapravo kupuje kod osobe koju se naziva "štancerom". Nije to odgovorni uzgajivač, nego osoba koja neprestano pari kuju kako bi što više zaradila. Ne pazi na njeno zdravlje, a ni zdravlje njenih malenih. Ne vodi računa o nasljednim bolestima, a ni o socijalizaciji štenaca. Uglavnom, takvi ljudi su noćna mora, a oglasnici su ih puni. No, neki od njih kad-tad dolijaju, pa budu kažnjeni zbog toga što rade. Mali je to broj, ali jedan takav slučaj koji daje nadu da bi takva praksa mogla prestati.

Taj slučaj dogodio se u američkoj saveznoj države Maryland. U raciji jednog štanceraja, zatečena su 54 psa u užasnim uvjetima. Živjeli su u smrdljivim, premalim boksevima, čiji su podovi i zidovi bili prekriveni muljem i prljavštinom, piše Iheatrtdogs. Hrana za pse bila je svuda razbacana, uglavnom pljesniva. Pronađeni su ostaci tijela više pasa, koji su bili bačeni u kadu jedne od kupaonica u kući. Naravno da su vlasnici tog užasa odmah uhićeni.

No, psima nije bilo bolje ni nakon spašavanja. Njih 27 je uginulo ili su morali biti eutanazirani jer su bili na samrti ili u bolovima. Protiv bračnog para podignuta je optužnica koja je imala čak 109 točaka. Žena koja je posao vodila priznala je krivnju samo za njih 11.

No, to joj nije pomoglo. Sudac je pri izricanju kazne posebno istaknuo kako je ona u cijelom slučaju pokazala "krajnju ravnodušnost" prema životinjama koje je svojim nemarom zlostavljala. Osuđena je na 33 godine zatvora, a uz to je sud preporučio da se liječi u nekoj od institucija. Uz to, mora platiti gotovo 100 tisuća dolara odštete vlasniku kuće, jer su ona i suprug unajmili objekt iz kojeg su vodili posao.

Njen suprug se izvukao. On je dobio samo godinu dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:40