KAKO JE OVO MOGUĆE?!

Ženka krokodila na svijet donijela jaja, znanstvenici u šoku: ‘Pa ona 16 godina nije vidjela mužjaka!‘

Čuvari u ZOO vrtu u Kostariki su otkrili da je 18 godina stara životinja položila 14 jaja u svojoj nastambi

Ilustracija

 Yuli Seperi/sijori Images/Zuma Press/Profimedia

Priroda je čudesna, a to nam je još jednom dokazala nakon što je ženka krokodila na svijet odnijela oplođena jaja. Ne bi to bilo nimalo čudno da ta ženka zadnjih 16 godina ne živi sama kao prst i jednostavno nije imao tko oploditi ta jaja.

Ovo je prvi put u povijesti da su znanstvenici otkrili kako krokodil može na svijet donijeti mlade, a da u priči nema partnera. Zbog toga dopuštaju mogućnost da su i dinosauri mogli isto, piše Daily Mail.

Čuvari u ZOO vrtu u Kostariki su otkrili da je 18 godina stara ženka krokodila položila 14 jaja u svojoj nastambi, iako mužjaka nije vidjela dulje od desetljeća. Za ovu vrstu gmazova nije nevjerojatno da polože u tlo neoplođena jaja, no ovo je prvi put da su oplođena i to od strane - nikoga.

Nažalost, iz jaja se ništa nije izleglo nakon tri mjeseca, koliko obično taj proces traje. Videći da se ništa ne događa, znanstvenici su analizirali jaja. U jednome otkrili posve formirali fetus ženke krokodila, koja je genetski gotovo posve identična kao i njena majka.

Ono što se dogodilo u ovom slučaju nije baš ‘djevičansko rođenje‘ nego je prirodni proces koji se naziva fakultativna partenogeneza. Riječ je o rijetkoj situaciji kada životinja može imati mlade, a da joj pri tome ne treba partner. No, s obzirom na to da postoji fenomen u kojem ženka dugo nakon parenja zadržava sjeme svog partnera u tijelu, pa nakon što se stvore uvjeti na svijet donese mlade, znanstvenici su analizirali fetus iz jajeta.

Ispostavilo se da je maleno stvorenje koje se, nažalost, nije izleglo zapravo 99,9 posto identično svojoj majci, pokazujući da u cijeloj priči nije bilo mužjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21