SENZIBILNI

Znaju li psi da dolazi oluja, da će se tlo uskoro zatresti i da smo bolesni? Ovisi.

Oko toga osjećaju li potrese dosta se raspravlja, jer su se mnogi počeli čudno ponašati netom prije
 Matt Limb Obe/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogo je toga što psi znaju prije nas - s obzirom na bolji sluh i njuh, jasno je da su u prednosti. Informacije dobiju prije nego mi, tako da se zato u nekim situacijama mogu čudno ponašati. Tada to nećemo razumjeti, no nakon nekog vremena, kad i mi doznamo ono što oni znaju, će nam biti jasno.

Vlasnici pasa tvrde da njihovi ljubimci mogu predosjetiti promjenu vremena. Kada dolazi oluja ili grmljavina, neki psi se počnu drugačije ponašati. Ima onih koji laju, ali drugi se znaju umiljavati vlasnicima više nego inače ili se pak skrivaju po kući. No, ne rade to svi, tako da samo vlasnici nekih pasa znaju kada trebaju pokupiti stvari s terase i spustiti rolete.

Oko toga osjećaju li potrese dosta se raspravlja. Premda ima vlasnika čiji se psi jesu uznemirili prije nego se tlo zatreslo, a bilo je onih koji su jurili po kući ili luđački lajali, ima i onih koji su potres prespavali. Čini se kako je i ova vještina individualna, jednako kao i ona kada psi osjete da im je vlasnica trudna. Ima onih koji su to znali i prije nje same, pa su se čudno ponašali, no s druge strane, ima pasa koji su se ponašali posve jednako.

Što se tiče bolesti, mnogo je vlasnika shvatilo da im se psi drugačije ponašaju, pa su otišli na pregled i otkrili da imaju rak. Oni očigledno namirišu da se u tkivu događa nešto drugačije i onda vlasnicima sugeriraju da nešto u određenom dijelu tijela nije kako treba. Na svu sreću, vlasnici takva uporna upozorenja shvaćaju ozbiljno, pa su brojni slučajevi kada su psi na ovaj način spasili život svojim ljudima.

Čini se kako je većina toga individualna. Dok neki psi jesu senzibilniji, pa reagiraju na promjene i svojim vlasnicima daju do znanja da se nešto sprema, drugi će prespavati i kataklizmu. Stara je to stvar: pas koji spava dok se svijet raspada, a otvara oči samo kad mi otvorimo vrata frižidera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:55