UDRUGA BIOM

‘Znamo da su ove ptice bučne te da ponekad stvaraju nered, no to nije razlog da im uništavamo gnijezda‘

Gačci i sive vrane su važan dio biološke raznolikosti gradova
 Ivana Nobilo/Cropix

Iz udruge BIOM podsjetili su sve ljubitelje ptica kako tijekom ožujka vrane počinju radove na svojem budućem domu. Maleni pernati arhitekti u potrazi su za svim onim što bi im moglo koristiti za gnijezdo, kako bi se njihovi mališani izlegli u domu koji je uredan, lijep i lak za održavanje.

- Znamo da su ove ptice bučne i glasne te da ponekad stvaraju nered, no to nije razlog da im uništavamo gnijezda. Već u iduća dva tjedna gradnja će završiti, ptice se smiriti a i drveće će uskoro prolistati te će se tako stvoriti dodatna zaštita. Gačci i sive vrane su važan dio biološke raznolikosti gradova, ali je i strogo zakonom zabranjeno micati ili uništavati njihova gnijezda. Buka će potrajati kraće od nekih građevinskih radova… Vjerujte nam - poručili su iz udruge BIOM.

Iako su mnogima odbojne, valja imati na umu i slabije poznatu činjenicu da neke vrste sova i grabljivica (mala ušara (Asio otus), vjetruša (Falco tinnunculus)) za gniježđenje čak koriste napuštena gnijezda vrana, što je dodatni aspekt korisnosti vrana, s obzirom na to da je poželjno da sove i grabljivice žive u gradovima.

image
Udruga BIOM
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 22:14