KAO NA ODMORu

Znamo gdje je i što radi ćelavi ibis koji je zadnji puta viđen u Opuzenu

Ptica se hrani sitnim kornjašima, insektima, gušterima, pužićima i glistama koje pronalazi u zemlji
 Bariša Ilić

Nekoliko dana nismo izvještavali o tome gdje se nalazi ćelavi ibis imena Gipsy, koji je zadnji put bio viđen u dolini Neretve. Nekoliko čitatelja zabrinuto nas je nazvalo da pita je li s pticom sve u redu. Na svu sreću, ženka je dobro, a dobili smo i fotografije koje dokazuju da je prilično sretna i sita.

image
Bariša Ilić

Jučer ju je tako Bariša Ilić snimio na lokaciji koju nije htio odati, zbog njene sigurnosti. No, kaže, očigledno je da se ibisica udomaćila.

- Hrani se na poljima širom Neretve što bi moglo i potrajati budući da tlo nije smrznuto i lako dolazi do plijena. Mi pticu pratimo vizualno promatramo ponašanje i hranjenje već duže vrijeme. Ptica se hrani sitnim kornjašima, insektima, gušterima, pužićima i glistama koje pronalazi u zemlji vrlo brzo ubadajući kljun u tlo u potrazi za hranom ili skupljajući hranu hodajući livadama - pojasnio je Ilić.

image
Bariša Ilić

- Ako uočite negdje ćelavog ibisa nemojte ga uznemiravati, fotografirajte i promotrite pticu, a poziciju nalaza možete proslijediti nama da bismo mogli pratiti točne lokacije na dnevnoj bazi - dodao je.

Lokacije se mogu dojaviti udruzi BIOM, ornitološkom društvu Brkata sjenica ili Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Bariša Ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43