PANIKA

Znanstvenici ne znaju o čemu se radi: Pojavila se nova misteriozna bolest koja ubija morske životinje

Ishodište je ovoga puta u prekrasnim koraljnim grebenima Crvenoga mora

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Nakon što je od 2016. parazit Haplosporidium pinnae s gotovo stopostotnom učinkovitošću uništio cijelu populaciju periske u Sredozemlju, pa se tek sada pojavljuju znakovi oporavka plemenitog školjkaša pronalaženjem rijetkih primjeraka bez traga bolesti (i to uz puno muke i mjere zaštite koje uključuju kaveze, oznake i uzgoj u akvarijima), čini se da stiže nova nevolja. Ovog puta ugroženi su drugi morski stanovnici, piše Otvoreno more.

Ishodište je ovoga puta u prekrasnim koraljnim grebenima Crvenoga mora, a žrtve su morski ježinci. Oni su počeli masovno ugibati zbog neke zasad misteriozne bolesti, koju biolozi još uvijek istražuju i pokušavaju shvatiti. Ne samo da ne znaju o čemu se radi, nego nisu sigurni ni je li se to već proširilo dalje od ove lokacije.

Osim mogućnosti njezina širenja, kao u slučaju periske, znanstvenike brine opstanak koraljnog grebena u sadašnjoj ljepoti, koji je pomorom ježinaca ugrožen.

Oni se, naime, hrane algama koje će zbog njihova nestanka početi bujati i gušiti koralje, a njihovo bi odumiranje moglo uništiti cijeli ekosustav koraljnog grebena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:13