SAD ZNAMO

Znanstvenici otkrili: Ovo je pet osobina koje definiraju mačju ličnost

U radu objavljenom u časopisu Plos One tim stručnjaka izlaže sve faktore
 Justin Ng/Avalon/Profimedia

Psiholozi obično koriste model “velikih pet” (eng. Big Five) faktora za opis ljudske ličnosti. To je sljedećih pet faktora: otvorenost spram iskustva, savjesnost, ekstraverzija, ugodnost i neuroticizam. Međusobno ispreplitanje ovih pet dimenzija oblikuju našu osobnost, barem u očima nekih psihologa.

Tim znanstvenika većinom sa Sveučilišta Južna Australija oblikovao je sličan indeks ličnosti za mačke. U radu objavljenom u časopisu Plos One tim izlaže “mačjih pet” faktora koji formiraju osobnost mačke: neuroticizam, ekstraverzija, dominacija, impulzivnost i ugodnost, piše Geek.

Znanstvenici su razvili indeks uz pomoć velikog ispitivanja čak 2291 mačjeg vlasnika u Australiji i na Novom Zelandu. 308 muškaraca i 1850 žena dobilo je popis 52 ponašanja na kojem su trebali zabilježiti u kolikoj se mjeri koje ponašanje može primijeniti na njihove kućne ljubimce na skali od 1-7.

Uključena su ponašanja poput “lako se omete i ima kratku pozornost”, “brzo se povlači ili se odmiče od drugih mačaka” i “smireno i sigurno ponašanje bez utjecaja emocija”. Znanstvenici su iskoristili statističku analizu u klasifikaciji ispitanih 52 ponašanja kako bi sastavili model “mačjih pet”.

Stručnjaci tvrde da njihov indeks ličnosti može pomoći vlasnicima mačaka stvoriti bolju okolinu za njihove voljene kućne ljubimce.

- Neurotične mačke mogle bi imati koristi od dodatnih mjesta za skrivanje po kući ili pristupa mirnim i tihim područjima, dok bi ekstrovertirane mogle trebati dodatnu stimulaciju i složenije obogaćenje okoliša kako bi se izbjegla dosada, poput dodatnog prostora za igru, dodatnih senzornih predmeta i igračaka, i društvene interakcije s ljudima - piše u radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:57