NEVJEROJATNO OTKRIĆE

Znanstvenici pregledavali kamere iz dubina i ostali zaprepašteni: ‘Ovo nismo vidjeli 22 godine...‘

Ružičastu ribicu posljednji je put u blizini Tasmanije 1999. godine vidio ronilac, a od tada je viđena još samo četiri puta

Ružićasta ribica s 'rukama'

 Karen Gowlett-holmes/tasmania University

Rijetka hodajuća ružičasta riba s "rukama", koja je do sada pronađena samo kod Australije, uočena je prvi put u 22 godine uz obalu Tasmanije, piše BBC.

Ružičastu ribicu posljednji je put u blizini Tasmanije 1999. godine vidio ronilac, a od tada je viđena još samo četiri puta.

U strahu za njen opstanak, vlasti su je nedavno svrstali u kategoriju ugroženih vrsta, a australski znanstvenici kažu da su je ponovno uočili na snimci dubokomorske kamere.

Znanstvenici su mislili da je riba plitkovodna vrsta koja živi u zaštićenim uvalama - ali sada je pronađena na dubini od 150 metara.

"Ovo je uzbudljivo otkriće i nudi nadu za opstanak ružičaste ribice jer očito imaju šire stanište i rasprostranjenost nego što se prije mislilo", rekao je glavni istraživač i morski biolog Neville Barrett, izvanredni profesor na Sveučilištu Tasmanije.

U veljači je njegov tim bacio kameru na morsko dno Tasman Fracture Marine Parka kako bi istražio koralje, jastoge i vrste riba.

Profesorova pomoćnica koja je u listopadu proučavala snimke uočila je neobično stvorenje među gomilom većih životinja koje je privukao mamac.

"Gledala sam jedan od naših videa i na ovoj izbočini grebena iskočila je mala riba koja je izgledala pomalo čudno", rekla je Ashlee Bastiaansen sa sveučilišnog Instituta za antarktičke i morske studije.

"Pogledala sam malo bolje i vidjela njene male ruke", rekla je.

Snimka pokazuje kako riba od 15-ak centimetara izlazi iz izbočine nakon što ju je uznemirio kameni jastog.

Znanstvenici su uočili da ova vrsta ima prevelike "ruke" na kojima osim plivanja i "šeta" morskim dnom, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:35